Унгария задържа приемането на Швеция в НАТО поради недоволство на

...
Унгария задържа приемането на Швеция в НАТО поради недоволство на
Коментари Харесай

Унгария задържа ратификацията на Швеция за присъединяване към НАТО

Унгария задържа приемането на Швеция в НАТО заради неодобрение на Будапеща от рецензиите на Стокхолм във връзка с политиката на премиера, заяви през днешния ден представител на унгарското държавно управление, съобщи Ройтерс.

Преодоляването на разликите ще изисква старания и от двете страни, съобщи представителят Золтан Ковач.

Швеция и прилежащата ѝ Финландия желаеха да се причислят към НАТО предходната година след нахлуването на Русия в Украйна. Процесът обаче срещна опълчване от страна на Унгария и Турция.

След месеци на отсрочване от страна на ръководещата партия Фидес на Орбан в понеделник унгарският парламент утвърди законопроект, който разрешава на Финландия да се причисли към НАТО, само че касаещият Швеция подобен документ към момента е в задънена улица, показва Ройтерс.

" В случая с Швеция има задоволително недоволства, които би трябвало да бъдат прегледани, преди приемането в НАТО на страната “, съобщи Ковач в своя блог.

Шведските представители " нееднократно са били склонни да нападат Унгария с дипломатически средства, употребявайки своето политическо въздействие, с цел да навредят на унгарските ползи ", сподели той, имайки поради шведските рецензии по отношение на ерозията на върховенството на закона от страна на държавното управление на Орбан през последните 13 години.

Орбан отхвърля тези изказвания и споделя, че Стокхолм има " враждебно отношение " към Будапеща от години.

В умозаключение Ковач показва, че като се прибавят към всичко това причините на Анкара срещу приемането на Швеция в НАТО “не остава доста място за маневриране, най-малко до момента в който шведите не стартират да трансформират настройката си и да оказват помощ за заздравяването на тези отдавнашни рани ".

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че турският парламент ще стартира с утвърждението на финландското присъединението към НАТО. Но той се въздържа да утвърди кандидатурата на Швеция, обвинявайки я в укриване на кюрдски бойци, напомнят Българска телеграфна агенция и Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР