Унгария за пореден път се обяви против европейска помощ за

...
Унгария за пореден път се обяви против европейска помощ за
Коментари Харесай

Унгария се обяви против европейския фонд за 20 млрд. евро в помощ на Украйна

Унгария за следващ път се разгласи срещу европейска помощ за Украйна. Страната се обрисува да бъде най-голямата спънка в Европейския съюз, който желае да сътвори дълготраен фонд в размер до 20 милиарда евро за поддържане на военните ресурси на Украйна, оповестява политическото издание " Politico ".

Предложението беше включено в дневния ред на срещата на външните министри в Брюксел тази седмица. Планът е средствата от фонда да бъдат изразходвани в продължение на четири години и с тях да се помогне на Киев да победи съветските окупатори. Обсъжданията обаче още са в ранен стадий. По време на срещата на Европейски Съюз Унгария - която твърди, че Украйна би трябвало да спре да води война - съобщи, че ще се опълчи на фонда, до момента в който Киев не отстрани унгарска банка OTP от листата й на " спонсори на войната ".

По думите на унгарския външен министър Петер Сиярто до момента в който Украйна не направи това, Будапеща няма да утвърди повече пари за така наречен Механизъм за мир на Европейски Съюз. " Не можем да преговаряме за нов финансов ангажимент на Механизма за мир на Европейски Съюз, преди да бъде решен въпросът с OTP ", съобщи Сиярто. Досега Европейски Съюз е отпуснал към 4 милиарда евро за военния фонд, откогато Русия нахлу в Украйна. Но формалните лица желаят да открият по-постоянен източник на пари, с цел да се избегне нуждата от непрекъснати сложни диалози и договаряния. Стремежът за основаването на този дълготраен фонд е част от по-обхватните старания на Запада да даде на Украйна по-трайни гаранции за сигурност.

Целта е да се реализира дефинитивно съглашение до октомври, когато водачите на Европейски Съюз ще се съберат още веднъж в Брюксел. Унгарската позиция по този въпрос не е особена изненада, защото, макар че страната е член на Европейски Съюз и НАТО, тя остро подлага на критика изпращането на военно съоръжение на въвлечената във война нейна съседка Украйна. Будапеща е и един от най-явните критици на европейските наказания против Русия. Някои дипломати считат обаче, че до есента позицията на Унгария може да се промени. Министрите на външните работи и на защитата на Европейски Съюз ще обсъдят проекта на среща в края на идващия месец, само че предлагането ще би трябвало да бъде разисквано и от финансовите министри. По-подробен проект се чака до края на август, съобщи чиновник, осведомен с въпроса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР