Унгария увери Сърбия, че е готова да ѝ помогне с

...
Унгария увери Сърбия, че е готова да ѝ помогне с
Коментари Харесай

Унгария е готова да помага на Сърбия с газ

Унгария увери Сърбия, че е подготвена да ѝ помогне с доставки на газ, в случай че е належащо. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан в понеделник, представен от Reuters. В момента Унгария има едно от най-празните в Европа газови складове, цялостни на едвам 73.83%. Това количество би ѝ стигнало за сред пет до шест месеца.

Унгария получава съветския си газ главно по „ Турски поток “ – през България и Сърбия – и Орбан уточни, че страната ще „ върне услугата “ на Сърбия, в случай че е належащо.

Миналия месец министър председателят на Унгария уточни, че страната би трябвало да се приготви за продължителна война в Украйна и разкритикува глобите на Европейския съюз против Русия. Той акцентира, че те са имали „ противоположен резултат “ и са повишили цените на силата.

Обемът на износа на съветски газ за Европейския съюз по газопровода „ Турски поток “ в края на септември 2022 година е намалял с една четвърт по отношение на края на август. Това сочат данни на Европейската мрежа на газопреносните оператори (ENTSOG).



Според изчисленията на московския настоятелен ежедневник „ Ведомости “, основани на тези данни, на 29 септември през свързващият пункт „ Странджа 2 “/Малкочлар, ситуиран на българско-турската граница, за Европейски Съюз са изнесени 32 млн. куб. м газ, което е с 25% по-малко, в сравнение с през август.

От справката в ENTSOG се вижда, че внезапният спад на износа през „ Турски поток “ стартира на 17 септември, когато подаваните дневни размери падат до 35.2 млн. куб. м. Миналата седмица стана известно, че заради глобите на Европейски Съюз лицензът на оператора на плана South Stream Transport B.V. е лишен предварително от управляващите в Нидерландия точно тогава.

Секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че отнемането на лиценза за експорт не се отразява на работата на газопровода.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР