Унгария, управлявана от премиера националист Виктор Орбан, “в момента е

...
Унгария, управлявана от премиера националист Виктор Орбан, “в момента е
Коментари Харесай

ЕС: Лишават Унгария от европредседателство заради връзки с Кремъл?

Унгария, ръководена от премиера националист Виктор Орбан, “в момента е изолирана в Европейски Съюз заради в действителност тежки проблеми, свързани със положението на правовата страна ”, съобщи Люрман на среща с европейски сътрудници в Брюксел през днешния ден.

 

Тя уточни също, че Унгария към момента не е разпръснала подозренията за поддръжката си за Украйна против “бруталната нападателна война на Русия ”. “Ето за какво се колебая в способността на Унгария да реализира сполучливо председателството си на Съвета ”, добави Люрман.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра изрази “неудобството си ” от вероятността Унгария да бъде ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. “Така се усещаме всички ние ”, акцентира той.

 

От своя страна унгарската министърка на правораздаването Юдит Варга сподели, че страната й е способна да се оправи със задачата, като провежда дебатите добросъвестно.

Унгария към този момент беше ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2011 година, напомня Агенция Франс Прес.

 

Варга осъди “политическия напън ”, упражняван от Европейския парламент, който възнамерява да гласоподава резолюция по тематиката в четвъртък, като назова полемиката “безсмислена ”.

 

В проекторезолюцията се задава въпросът по какъв начин държавното управление на Виктор Орбан “ще може да извършва отговорностите си по вдъхващ доверие метод, като се има поради, че то не зачита правото и полезностите на Европейски Съюз ”. В нея се приканва Съветът да “намери решение допустимо най-скоро ”. 

 

Текстът беше импортиран от няколко от главните политически групи в Европейския парламент.

 

Унгария е в спор с Брюксел поради проблеми с битката с корупцията и независимостта на медиите и правосъдната система. В отговор Европейски Съюз спря изплащането на милиарди евро от европейските фондове, които трябваше да бъдат отпуснати на страната.

 

Освен това от началото на съветската експанзия против Украйна Виктор Орбан отхвърля да окаже военна помощ на Киев, подлага на критика политиката на наказания против Москва и поддържа връзки с Кремъл, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР