Унгария ще се противопостави на плана на Европейската комисия за

...
Унгария ще се противопостави на плана на Европейската комисия за
Коментари Харесай

Унгария против даване на оръжие за Украйна със замразените руски активи

Унгария ще се опълчи на проекта на Европейската комисия за потреблението на 90 на 100 от облагите от замразените в Европейски Съюз съветски активи да бъдат употребявани за закупване на оръжие за Украйна.

Това заяви пред публицисти в Брюксел Балаж Орбан - шефът на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан. Двамата не са родственици.

Орбан взе участие в Европейския съвет - срещата на върха на Европейски Съюз. Една от основните тематики е потреблението на непредвидените облаги от замразените съветски активи.

„ Позицията на Унгария е, че не желаеме да бъдем въвличани във войната, по тази причина не изпращаме оръжия “, сподели Балаж Орбан, представен от „ Политико “.

Печалбите от блокираните съветски активи в Европейски Съюз е сред 2,5 и 3 милиарда евро. Комисията предлага 90% от нея да отидат за въоръжаване на Украйна, а останалите 10% - за невоенна помощ за страната.

Според Балаж Орбан има два разновидността. Единият е понижаване до 0 % на каузи на военната помощ. Другият е особено за Унгария да бъде направено изключение и тя да не купува оръжие. Последното е мъчно изпълнимо механически, отбелязва „ Политико “.

Възможно е обаче и да няма унгарско несъгласие, а вместо него да бъде приложено „ градивно възпиране “, споделиха пред Клуб Z осведомени. Според тях нищо чудно да се получи това, което стана на Европейския съвет на 14 и 15 декември 2023 година Тогава Орбан бе помолен да излезе от залата и да пие едно кафе. А в същото време останалите водачи утвърдиха договаряния за започване на участие в Европейски Съюз с Украйна и Молдова.

Ако това се случи в този момент, потреблението на блокираните активи за Украйна няма да срещне спънки, в случай че против него не застанат и други страни членки.

Същевременно нашите събеседници припомниха, че някои от неутралните страни членки на Европейски Съюз също не са доста склонни да купуват оръжие за Украйна. Така да вземем за пример законодателствата на Ирландия и Малта не разрешават закупуването на смъртоносно оръжие да непознати страни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР