Унгария се е противопоставила на конфискацията на доходи от замразени

...
Унгария се е противопоставила на конфискацията на доходи от замразени
Коментари Харесай

Унгария е блокирала трансфера към Украйна на доходи от замразени руски активи

Унгария се е противопоставила на конфискацията на приходи от замразени съветски активи и закупуването на оръжия за Украйна с тях. Решение за това няма да бъде взето на срещата на върха на Европейски Съюз, която се откри в Брюксел, както се очакваше. Това е съобщил почитан европейски посланик пред Deutsche Welle.

 

Според него множеството страни членки на Европейски Съюз имат схващане иззетите средства да се употребяват за закупуване на оръжие и муниции за Въоръжените сили на Украйна.

 

„ Сега Украйна се нуждае повече от пари за оръжия, а за жалост не за възобновяване. И ние се стремим да създадем всичко, с цел да избегнем по-нататъшни опустошения в Украйна “, обяснил събеседникът на немското издание.

 

" Унгария обаче упорства парите да се употребяват за каквото и да е, само че не и за оръжия за украинските въоръжени сили ", добавил дипломатът.

Преди това Европейската комисия предложи да се отделят към 3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия за финансиране на доставките на оръжие за Украйна и за „ стимулиране на отбранителната промишленост “ на страната.

 

Средствата трябваше да се превеждат два пъти годишно в бюджета на Европейски Съюз, а оттова в Европейския фонд за мир, от който се заплащат доставките на оръжия за Киев, и бюджетния фонд на Европейски Съюз за Украйна (четиригодишна стратегия за помощ на стойност 50 милиарда евро ).

 

Повечето от запасите на Русия в Европа - към 191 милиарда евро, са замразени в белгийския депозитар Euroclear. През 2023 година те са генерирали към 4,4 милиарда евро облага.

 

Европредседателството на Белгия ще продължи до 1 юли, след което щафетата би трябвало да поеме Унгария. След декемврийската среща на върха на Европейски Съюз, на която те взеха решение да стартират договаряния с Украйна, унгарският министър председател Виктор Орбан, който не гласоподава за това решение, тъй като в този миг е излязъл да „ пие кафе “, съобщи, че Будапеща ще блокира договарянията в бъдеще.

Изтточникът на DW е подчертал, че " за самото унгарско председателство ще бъде по-добре, в случай че въпросът за договарянията за присъединението на Украйна и Молдова бъде решен през юни ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР