Унгария продължава да се противопоставя на предоставянето на 500 милиона

...
Унгария продължава да се противопоставя на предоставянето на 500 милиона
Коментари Харесай

Сиярто: Унгария все още не е съгласна с отпускането на 500 милиона евро на Украйна

Унгария продължава да се опълчва на даването на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир на Украйна, защото към момента не е получила гаранции от него, че маджарски компании няма да бъдат безпричинно включени в листата на „ интернационалните спонсори на войната. Това сподели министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, който взе участие в среща с сътрудници от страните от Европейски Съюз в Брюксел.

" Многократно сме обръщали внимание на обстоятелството, че повече от 80 милиарда европейски средства са изразходвани сега в Украйна, само че към момента не сме видели обстоен отчет за това. И към момента не сме съгласни с отпущането на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир по отношение на " с обстоятелството, че в Украйна се подхващат стъпки, които са в ущърб на унгарските ползи. Не получихме отговори на въпросите заради обстоятелството, че маджарски юридически и физически лица бяха включени в листата на " интернационалните военни спонсори ", което за нас е недопустимо ", сподели още Сиярто, разговаряйки с маджарски публицисти в почивката на съвещанието. Неговата конференция беше излъчена във Facebook.

" От европейска позиция би било безусловно безконтролно да стартираме договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Бихме желали ясно да заявим, че отхвърляме сходен метод ", разяснява Сиярто.

Той означи, че изказванията на Европейската комисия, че Украйна е изпълнила четири от седемте условия за присъединение към Европейски Съюз, " просто не дават отговор на действителността ". Според него, преди да стартират договаряния, е належащо деликатно да се проучват следствията от присъединението на Украйна към общността.

„ Ние поддържаме провеждането на стратегически спор за това по какъв начин по-тясното съдействие на Европейски Съюз с Украйна може да бъде от изгода за всички страни “, добави Сиярто.

Унгарското държавно управление неведнъж е заявявало, че няма да разреши идващият транш от Европейския фонд за мир за 500 милиона евро да бъде провиснал на Украйна, до момента в който Киев не даде гаранции, че унгарската банка OTP няма да попадне още веднъж в украинския черен лист. По гледище на Унгария OTP беше изваден от листата при започване на октомври, само че Будапеща желае да подсигурява, че сходни произшествия няма да се повторят. Освен това в украинския лист остават няколко банкови мениджъри, против които остава опасността от наказания. Най-голямата унгарска банка с повече от 3 милиона клиенти попадна в украинския лист на „ спонсорите на войната “ тази пролет заради обстоятелството, че групата OTP има институция със същото име, работеща на пазара на финансови услуги в Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР