Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България

...
Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България
Коментари Харесай

Унгария предупреди официално, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако София не отмени таксата върху транзита на руски газ

Унгария предизвести, че ще наложи несъгласие на присъединението на България към Шенгенското пространство за свободно придвижване, в случай че тя не анулира таксата върху преноса на съветски газ, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване от през днешния ден на унгарското министерство на външните работи.
 
Унгарският външен министър Петер Сиярто е представен в текста, че страната му е дала на България да разбере, че ще наложи несъгласие на влизането й в Шенген, в случай че таксата върху съветския газ, превозен по основния маршрут за импорт на газ в Унгария, остане в действие.
 
" Дадохме на българите да схванат, че в случай че запазят (таксата) за дълго, в случай че заплашват сигурността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим несъгласие на влизането им в Шенген ", сподели Сиярто.

Той добави, че Унгария ще вдигне ветото си незабавно щом директната такса бъде анулирана. Сиярто съобщи, че ходът на България, който съгласно него опонира на европейските разпореждания, заплашва сигурността на доставките освен в Унгария, само че и в Сърбия и Северна Македония. 
 
 Унгарският външен министър Петер Сиярто Унгарският външен министър Петер Сиярто Източник: EPA
Докато западноевропейските страни поставят огромни старания, с цел да спрат да употребяват съветски газ, Унгария, която няма изход на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в сходство с подписана през 2021 година договорка, главно през България и Сърбиая
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР