Унгария определи като неприемливо решението на Европейската комисия да прекрати

...
Унгария определи като неприемливо решението на Европейската комисия да прекрати
Коментари Харесай

Унгария осъди решението на ЕК да спре финансирането на някои унгарски университети


Унгария дефинира като недопустимо решението на Европейската комисия да приключи финансирането на някои маджарски университети, като съобщи, че е изпълнила настояванията на Европейския съюз за смяна, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

През декември Европейска комисия съобщи, че ще задържи всичките 22 милиарда евро от европейските кохезионни фондове, до момента в който държавно управление в Будапеща не извърши изискванията, свързани с независимостта на правосъдната система, университетските свободи, правата на ЛГБТ общността и системата за даване на убежища.

Средствата по европейската стратегия " Еразъм " финансират престоя на хиляди студенти и преподаватели в задгранични университети. Европейска комисия съобщи, че Унгария не е трансформирала практиката си да назначава близки до държавното управление политици в управителните препоръки на 21 висши образователни заведения.

Решението на Комисията, което визира институциите, ръководени от така наречен " фондации за публично доверие ", е голословно, защото Унгария е изпълнила настояванията на Брюксел за смяна, съобщи Гергей Гуяш, шеф на канцеларията на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Ако договарянията с Брюксел не доведат до разрешаване на въпроса, Унгария сама ще финансира стратегиите " Еразъм " за 2024 година, добави той.

Гуляш съобщи, че като последна мярка Будапеща е подготвена да отнесе случая до Европейския съд. " Това, което се случва във връзка с " Еразъм " от страна на Комисията против Унгария, е недопустимо ", сподели той.

" Бихме желали да намерим бързо решение ", означи Гуяш и посочи, че министърът, отговарящ за европейските фондове, Тибор Наврачич, ще има диалози с Европейска комисия през идната седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР