Унгария няма да въведе отново забрана за внос на мед

...
Унгария няма да въведе отново забрана за внос на мед
Коментари Харесай

Унгария няма да въведе отново забраната за внос на украински мед въпреки протестите на производителите

Унгария няма да вкара още веднъж възбрана за импорт на мед от Украйна, макар митингите на производителите, които обявиха, че евтиният украински мед е натиснал цените и заплашва да ги изхвърли от бизнеса, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Правителството на премиера Виктор Орбан наложи възбрана върху вноса на 24 селскостопански продукта от Украйна предходната година, в това число зърнени храни, свинско месо, а също и мед. На 19 февруари то отстрани възбраната за импорт на мед, което провокира митинги на към 22 000 пчелари в страната.

Министърът на земеделието Ищван Наги сподели пред Ройтерс, че едностранната възбрана за импорт не е имала позитивно влияние върху локалния пазар, защото изкупните цени на едро не са се повишили до степента, на която са се надявали локалните фермери. Забраната в същото време е навредила на фирмите, които пакетират и изнасят мед за Европейски Съюз.

Според Наги, експортьорите на мед се нуждаят от украинския мед, тъй като другояче не биха могли да изпълнят контрактуваните доставки.

На въпрос дали държавното управление ще обмисли наново въвеждане на възбраната за импорт, той съобщи: " не, защото няма влияние ".

По-голямата част от вноса на мед в Европейски Съюз идва от Китай и Украйна. Украинският импорт съставлява 25 на 100 от вноса на мед в Европейски Съюз през януари-август 2023 година, съгласно данни на Европейската комисия.

По думите на пчеларя Кристиан Кисюхас, който има 110 кошера, настоящите изкупни цени на едро даже не покриват разноските му. " За страдание, бъдещето ще бъде такова, че пчеларите, които са изкарвали прехраната си от това, ще бъдат принудени да поемат друга работа и да продължат да отглеждат пчели като занимание, защото няма да можем да продаваме нашия мед в огромни количества ", уточни той.

Кисюхас сподели, че най-големият проблем с изключение на украинския импорт е евтиният китайски мед, който наводнява пазарите на Европейски Съюз.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР