Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той

...
Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той
Коментари Харесай

Унгария няма да арестува Путин, ако той посети страната

Унгария няма да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той влезе в страната, съобщи началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, като добави, чеза това няма да има правни учредения.

Унгария е подписала и утвърдила контракта " Римски статут ", с който е основан Международният углавен съд (МНС). Преди дни съдът издаде заповед за арест, обвиняваща Путин във военно закононарушение - нелегално депортиране на стотици деца от Украйна. Той съобщи, че има основателни аргументи да се счита, че Путин носи самостоятелна наказателна отговорност.

На въпрос дали Путин ще бъде задържан, в случай че пристигна в Унгария, началникът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляш, съобщи на брифинг, че Римският статут не е вграден в унгарската правна система.

" Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме съветския президент, защото статутът на МНС не е обнародван в Унгария ", сподели Гуляш.

В отговор на въпрос, той съобщи, че държавното управление му " не е формирало позиция " по отношение на издадената от МНС заповед за арест на Путин.

" Тези решения не са най-сполучливите, защото водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето персонално субективно мнение ", добави Гуляш. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР