Унгария не може да подкрепи предлаганото от ЕС ембарго върху

...
Унгария не може да подкрепи предлаганото от ЕС ембарго върху
Коментари Харесай

Петер Сиярто: Унгария е срещу забраната за вноса на руски петрол

Унгария не може да поддържа предлаганото от Европейски Съюз ембарго върху вноса на съветски нефт, защото това ще унищожи енергийната ѝ сигурност, сподели министърът на външните работи Петер Сиярто, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Пакетът наказания на Брюксел ще забрани петролните доставки от Русия за Европа със относително малко предупреждение. В случая на Унгария - до края на годината ", показва Сиярто във видео, оповестено във Facebook. Министърът добавя, че Унгария не може да поддържа ограниченията в настоящия им тип.

Будапеща може да утвърди тези ограничения, единствено в случай че вносът на нефт от Русия по петролопроводи бъде изключен от глобите, сподели Сиярто.

Словакия желае 3-годишен временен интервал за последователно отричане от съветския нефт, съобщи икономическият министър Рихард Сулик.

Страната получава съвсем всичките си количества вносен нефт от Русия, най-много по тръбопровода от руско време " Дружба ", и дружно с Унгария упорства за изключение от плануваното от Европейски Съюз петролно ембарго. Мерките, разработвани от Европейската комисия, плануват поетапен отвод от съветския нефт в границите на шест месеца, а от модифицирани петролни артикули - до края на годината.

" Съгласни сме с тези наказания, само че заявяваме, че имаме потребност от временен интервал, до момента в който се приспособяваме към обстановката. Това, което се разисква през днешния ден, е продължителността на преходния интервал ", уточни Сулик.

По думите му по-дълъг интервал ще даде време за обезпечаване на различни източници.

Според източник на Ройтерс Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват съветски нефт до края на 2023 година според настоящите контракти.

Чехия ще поддържа въвеждането на ембарго, в случай че ѝ бъде възложен временен интервал от 2-3 години, уточни министър председателят Петър Фиала, представен от ТАСС.

Страната възнамерява през това време да работи по увеличение на потенциала на петролопроводите, по които ще доставя черно злато от различни източници.

Чехия е измежду членките на Европейски Съюз, които са най-силно подвластни от съветския нефт. Според локални медии от Русия идват 99 % от количествата, нужни на чешките консуматори. Фиала наскоро съобщи, че зависимостта на страната от съветската суровина е над 90 %.

Дания и Финландия поддържат предложенията на Еврокомисията за санкционни ограничения против съветския нефт, обявиха министър председателите на двете страни на конференция в Копенхаген.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР