Унгария и Сърбия остро възроптаха срещу новата такса за природен

...
Унгария и Сърбия остро възроптаха срещу новата такса за природен
Коментари Харесай

Унгария и Сърбия скочиха срещу София заради новата такса за транзит на газа по „Турски поток“

Унгария и Сърбия остро възроптаха против новата такса за природен газ, въведена от България. Става въпрос за измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи обстановката в Украйна. С оповестени в Държавен вестник промени се вкарва такса от 20 лева./МВтч. за вноса и преноса на съветски газ. Според коментатори по този начин финансовият министър Асен Василев е решил да запълни дупката в бюджета, образувала се поради несъбрани вземания.

Най-засегнати от новата такса са преди всичко Сърбия и Унгария, а те не престават да са подвластни от импорт на това гориво от Русия, изключително управляващите в Будапеща, които подписват нови многогодишни контракти с Москва.

" Има нови опити за застрашаване на сигурността на енергийните доставки от страна на Унгария и да се попречи на унгарско-руското енергийно съдействие, в това число доставките на природен газ. За страна, членка на Европейски Съюз, да заплаши доставките на газ за различен член на Европейски Съюз опонира на европейската взаимност, на разпоредбите и е недопустимо. " Това сподели външният министър на Унгария Петер Сиярто в петък, по време на присъединяване си в Москва във форума „ Руска енергийна седмица “

Според унгарския външен министър Сиярто и Унгария, и Сърбия към този момент подхващат стъпки, с цел да подсигуряват България да не може да ползва законите за вноса към тези страни. Премиерът Виктор Орбан неотдавна назова гостуващия на конгрес в Будапеща президент Румен Радев поръчител за енергийните ползи на Унгария.

Сръбското издание „ Политика “ писа, че президентът Вучич е декларирал, че ще беседва с Радев по отношение на нарастването на таксите за преноса на съветски природен газ. По думите му „ това е огромен проблем за нас, цената на газа ще се вдигне фрапантно, с спомагателни 100 евро за всеки хиляда кубични метра газ. Това не би трябвало да се отнася за Сърбия. “

Позициите на Сиярто и Вучич бяха публикувани и от съветските организации като ТАСС и неразрешената в Европейски Съюз държавна медийна група RT. В обявата на ТАСС се напомня, че държавното управление на Унгария се е оплакало от нарастването на цените за пренос на нефт от Украйна и Хърватия, а те от своя страна са оправдавали тези стъпки с „ по-високи опасности, свързани с въоръжения спор “.

Сърбия внася и придвижва до Унгария съветски природен газ от България по газопровода „ Турски поток “, който у нас се назовава " Балкански ".

През 2022 година е Унгария получила по това трасе 4.8 милиарда куб. м. газ, което е близо половината размер, внасян в страната. След взривяването на газопроводите „ Северен поток “ в Балтийско море доставките минават през Украйна и България, само че Украйна от дълго време сподели, че няма да възобнови контракта за транспорт към Централна Европа, изтичащ в края на 2024 година

Според оценки на „ Блумбърг “ към 50% от природния газ, към момента влизащ по тръби в Европейски Съюз, минава по „ Турски поток “ и България.

„ Българският парламент одобри закон с неразбираема предистория и към момента много мъчно за схващане наличие, съгласно който цената за преноса на природен газ от Русия през България би трябвало да бъде внезапно увеличена “, съобщи още Сиярто във видеообръщение във фейсбук профила си.

Според него унгарското държавно управление се е свързало с сътрудниците си от България и Сърбия по този въпрос, с цел да се предотврати обстановка, при която приемането на съветски нефт да стане невероятно. Ако „ Булгартрансгаз “ не получава нарасналата такса, тя може да приключи преноса, добави той.

Прогнозната изгода за България от тази такса е близо 2.4 милиарда лв. на година, уточни „ Юрактив България “. Той може да визира още и Северна Македония, Гърция и Австрия, в случай че внасят съветски газ. Преди налагането на новата такса годишните доходи от преноса за България бяха в размер на 100-110 млн. $ добавя изданието.

В отговор на рецензиите от Сърбия и Унгария депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев съобщи пред БНР:

" България сама взема решение какви такси да вкарва за транзитирането на газ през нейна територия. Тръбата е българска и ние решаваме какви ще са таксите. Унгария и Сърбия да си търсят опция. Това е право на страната, която е притежател на тръбата. Това е общоевропейска политика за понижаване на приходите на Русия от продажбата на природен газ, петролни артикули и така нататък Ние сме част от огромното европейско семейство, което не желае войната в Украйна. Ние би трябвало да създадем с стопански ограничения Русия да не влиза в нея “.

Сабрутев акцентира, че директните такси, които Русия заплаща на България са „ извънредно ниски “.

„ Газпром “, който резервира до края на десетилетието огромна част от потенциала на газопровода, не е коментирал новата обстановка. Не е ясно дали новата българска такса визира и преноса на съветски полутечен газ, разтоварен от кораби в Турция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР