Унгария и Полша блокираха одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС

...
Унгария и Полша блокираха одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС
Коментари Харесай

Унгария и Полша порязаха Брюксел за обвързване на финансирането в съответствие със законодателството на ЕС

Унгария и Полша блокираха утвърждението на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз и пакета от 1,8 трилиона евро за ограничения против ковид. С това свое решение те вкараха блока в политическа рецесия, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Унгария наложи несъгласие върху бюджета”, съобщи Золтан Ковач – представител на премиера Виктор Орбан, аргументирайки се, че пакетът би трябвало да отразява договорката, подписана през юли. „ Будапеща не може да поддържа проекта в настоящия му тип за обвързване на критериите за господство на закона с бюджетните решения”, безапелационен е той.

Лидерите на Европейски Съюз смятаха, че са разрешили разногласието по отношение на седемгодишния бюджет на Европейски Съюз и обвързвания с него проект за стимулиране по време на маратонска среща, траяла четири дни и нощи през юли, напомня организацията.

Разрешени бяха и различията с Европейския парламент по отношение на целите на разноските и пакетът беше подготвен за утвърждение.

Но Полша и Унгария остават непримирими съперници на концепцията да обвържат бъдещото си финансиране с преценката на Брюксел дали техните разноски са в сходство със законодателството на Европейски Съюз.

Миналата седмица министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заплаши с несъгласие, върху бюджета на Европейски Съюз, в случай че заплащането на средства е обвързано с участие, придържащо се към върховенството на закона, напомня организация БГНЕС.

Позицията на полския водач е, че механизмът за господство на закона е „ основан на случайни, политически стимулирани критерии” и приемането му „ може да докара до легитимизация на потреблението на двойни стандарти”
във връзка с третирането на разнообразни членове на Европейски Съюз. „ Предложените решения са несъвместими със заключенията на Европейския съвет от юли”, когато водачите на Европейски Съюз организираха среща на върха, на която се договориха за невиждания пакет от безплатни средства и заеми за избавяне от вируса в блока. „ Ето за какво Полша не може да одобри такава версия на механизма, която би довела до предимство на политическите и случайни критерии”, написа той във Facebook.

Днес „ на помощ” му се притече и хардлайнерът – министърът на правораздаването на Полша Збигнев Жобро, който съобщи, че „ въпросът е дали Полша... ще бъде обект на политическо и институционализирано поробване”. Според него, това „ не е господство на закона, което се употребява единствено като предлог, а в реалност е институционално,
политическо подчиняване, коренно ограничение на суверенитета”.

Високопоставени европейски дипломати обаче обявиха, че не става въпрос другите страни да се съгласят на по-меки условия за господство на закона. „ Ще забележим дали Будапеща и Варшава търсят гаранции и дали те са приемливи”, твърди дипломатически източник, предупреждавайки в противоположен случай може да се стигне до „ сериозна политическа криз”.

Допуска се и разновидността Орбан да употребява правото на несъгласие, с цел да издейства повече пари за страната си. Ако двамата министър председатели не правят отстъпка, останалите държави-членки ще би трябвало да намерят различен вид за сформиране на бюджета на Евросъюза.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР