Унгария е за по-нататъшно разширяване на Европейския съюз, но този

...
Унгария е за по-нататъшно разширяване на Европейския съюз, но този
Коментари Харесай

Сиярто призова за разширяване на ЕС, за да включи страните от Западните Балкани, а не Украйна

Унгария е за по-нататъшно разширение на Европейския съюз, само че този развой би трябвало да продължи за сметка на страните от Западните Балкани, а не на Украйна. Това сподели министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, който взе участие в съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз в Брюксел.

Той означи, че „ доста рядко участва на срещите на тази групировка “, които нормално се организират на равнище министри по европейските въпроси, само че този път направи изключение, „ тъй като на дневен ред е разширението на Европейския съюз “. Унгария поддържа процеса, само че предизвестява, че той " би трябвало да се основава на резултатите, показани от други страни, а не на изкуствени тактически съображения ". Затова, изясни шефът на Министерство на външните работи, Европейски Съюз би трябвало да одобри в редиците си страните от Западните Балкани, а не Украйна, която не е подготвена за това.

" Би било безконтролно да стартираме договаряния за присъединение с Украйна, тъй като Европейската комисия не съумя да се приготви съответно за тях. Нито Европейският съюз, нито Украйна са подготвени за взаимноизгодни, добре структурирани договаряния за присъединение. В същото време страните от Западните Балкани чакат това от доста години, те са задоволително готови, тъй че е просто неясно за какво някои страни от Европейски Съюз блокират напредъка по този въпрос “, написа Сиярто на страницата си във Facebook.

Сиярто добави, че се чака " огромна борба " по тези въпроси на съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз. Пет страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, имат статут на публични претенденти за присъединение към Европейски Съюз. Заявление за присъединение към общността е подадено и от самопровъзгласилото се Косово.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР