Унгария е против предоставянето на военна помощ на Украйна от

...
Унгария е против предоставянето на военна помощ на Украйна от
Коментари Харесай

Унгария е против предоставянето на 5 млрд. евро военна помощ на Украйна

Унгария е срещу даването на военна помощ на Украйна от Европейския фонд за мир в размер на 5 милиарда евро за няколко години и чака тежки диспути по този въпрос на срещата в Брюксел. Това съобщи министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто на път за среща с сътрудниците си от страните от Европейски Съюз, оповестява ТАСС.

" Тази година Съветът на външните министри на Европейски Съюз се събира за първи път. На дневен ред, несъмнено, са две съществени провокации пред сигурността, които заплашват нашия континент: войната в Украйна и спорът в Близкия изток. Ще има тежки диспути, тъй като в Брюксел, за жалост, воюващата страна към момента ни предлага да поемем задължения да доставяме оръжие на Украйна за доста години напред – до момента за 5 милиарда евро “, написа външният министър на страницата си във Facebook.

По-рано Унгария съобщи, че няма да поддържа отпущането на идващия транш от военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. евро от Европейския фонд за мир, до момента в който не бъде позволена обстановката към банката OTP. Тя беше в украинския лист на „ интернационалните спонсори на войната “, след което беше извадена оттова, а Будапеща изиска гаранции от Киев, че сходна обстановка няма да се повтори с маджарски компании. Освен това Унгария не поддържа даването на финансова помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за 2024-2027 година, като предлага такава помощ да се дава последователно със непоколебим надзор върху разходването на средствата.

Сиярто счита, че „ макар че годината към този момент е нова, военната неуравновесеност е остаряла “. Според него „ последните няколко дни и седмици неведнъж потвърдиха, че тази война няма решение на бойното поле, единствено броят на жертвите и мащабът на разрушенията нарастват “. " Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-сериозни ще бъдат загубите. Как да не го забележите ", добави министърът. Той напомни още, че външните министри на страните от Европейски Съюз възнамеряват да обсъдят в Брюксел обстановката в Близкия изток. " Надявам се, че рано или късно, само че много по-рано, ще стигнем до миг, в който всички ще схванат, че триумфът на интервенцията за битка с тероризма е в интерес освен на Израел, само че и на целия свят. Трябва да подсигуряваме, че нито един терорист офанзива като тази, която удари Израел при започване на октомври, в никакъв случай няма да се повтори на никое място по света “, сподели Сиярто.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР