Унгария е поискала от Европейската комисия да започне процедура за

...
Унгария е поискала от Европейската комисия да започне процедура за
Коментари Харесай

Унгария иска от ЕС да предприеме действия срещу България заради новата такса върху транзита на руски газ

Унгария е поискала от Европейската комисия да стартира процедура за нарушаване против България по отношение на новата такса, която тя наложи върху преноса на съветски газ, заяви министърът по въпросите на Европейски Съюз Янош Бока в обява във Фейсбук в петък и представен от " Ройтерс ".

Агенцията напомня, че предишния месец България вкара новата директна такса от към 10 евро за MWh съветски газ, което провокира мощни рецензии от страна на Унгария и Сърбия.

Унгария, която получава по-голямата част от нужния ѝ газ от Русия по южния газопровод " Турски поток "  заяви, че данъкът ще изложи на риск сигурните доставки на сила както в Унгария, по този начин и в Сърбия.

Докато страните от Западна Европа се откъсват от съветския газ, Унгария, която няма изход на море, получава най-малко 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по дълготрайно съглашение, подписано през 2021 година, основно през България и Сърбия.

Бока съобщи, че Унгария счита, че новата българска такса опонира на разпоредбите на Европейски Съюз за вътрешния пазар и митническия съюз и общата комерсиална политика.

" Днес изпратих писмо до Европейската комисия, в което я апелирам неотложно да стартира процедура за нарушаване против България ", сподели Бока. Той е изискал от изпълнителния орган на Европейски Съюз да призове България да спре заплащането на таксата до привършване на процедурата, добави той.

Бока съобщи, че в случай че Комисията не предприеме дейности, Унгария ще отнесе случая до съда на Европейски Съюз преди края на годината.

 

Инфо: Ройтерс

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР