Унгария е готова да вдигне ветото си върху настоящото предложение

...
Унгария е готова да вдигне ветото си върху настоящото предложение
Коментари Харесай

Унгария е готова да оттегли ветото си върху помощта на ЕС за Украйна

Унгария е подготвена да вдигне ветото си върху актуалното предложение на Европейски Съюз за финансиране на Украйна с 50 милиарда евро, в случай че Европейски Съюз размрази 30 милиарда евро, предопределени за Будапеща, съобщи Укринформ. Главният политически консултант на унгарския министър председател -  Балаш Орбан, съобщи това пред организация " Блумбърг ", представени от Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12206
Изявленията на Балаш Орбан навеждат на мисълта, че Унгария търси висока цена за своето единодушие, която може да се окаже труда за приемане от други страни в блока, отбелязва организацията.

Финансирането от Европейски Съюз за Унгария и финансирането за Украйна са два обособени въпроса. Но в случай че Европейски Съюз упорства за финансиране на Украйна от поправен бюджет на Европейски Съюз, тогава тези два въпроса ще станат взаимосвързани, сподели Балаш Орбан.

Той добави, че Унгария към момента се опълчва на цялостния четиригодишен проект за помощ и би предпочела Европейски Съюз да предложи на Украйна финансиране за една година без никакви промени в бюджета.

Балаш Орбан означи, че Будапеща също би обмислила да способства за пакета.

Според " Политико " Унгария подвига залозите, защото се чака Европейската комисия да деблокира 10 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз като премия за правосъдните промени, които Будапеща е приложила. В същото време се чака Брюксел да остави замразени  около 11,7 милиарда евро за Будапеща, заради проблеми, свързани със отбрана правата на индивида, възлагането на публични поръчки и университетските свободи в Унгария.

Освен това Унгария чака да получи достъп до 10,4 милиарда евро безплатни средства или нисколихвени заеми от фонда на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията. Но и те са блокирани, до момента в който Будапеща не приложи серия от антикорупционни ограничения. 

Но Балаш Орбан съобщи, че желае Европейски Съюз да преведе цялата сума - към 30 милиарда евро - която беше замразена предходната година заради проблеми с върховенството на закона и корупцията.

Въпросът за участието на Украйна в Европейски Съюз остава " алена линия " за Унгария, уточни Балаш Орбан, който на процедура повтори думите на премиера, като съобщи, че на Киев вместо това би трябвало да бъде препоръчано стратегическо партньорство.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР