Унгарецът Йозеф Варади е един от основателите на Wizz Air

...
Унгарецът Йозеф Варади е един от основателите на Wizz Air
Коментари Харесай

Директорът на Wizz Air: Опитваме да поддържаме същите цени, каквито имахме преди

Унгарецът Йозеф Варади е един от създателите на Wizz Air през 2003 година Има магистърска степен по стопанска система от Университета за стопански науки в Будапеща и магистърска степен по право от Лондонския университет. Между 1991 и 2001 година Варади работи в Procter and Gamble като шеф продажби за световни клиенти. След това се причислява към Malév Hungarian Airlines, като е основен търговски шеф в унгарската държавна самолетна компания, а сред 2001 и 2003 година е и основен изпълнителен шеф. Членува в борда на компании като Lufthansa Technik Budapest, Mandala Airlines, JetSMART. Докъде стигна делото, което водихте за таксите на летище София? Имахте ли среща към този момент с новото управление на концесионера?
Делото към момента продължава, само че мисля, че би трябвало да приветстваме новия мениджърски екип на летището. Срещнах тези хора. Запознах се с целия управнически екип. Мисля, че имат положителни проекти. Добро отношение към бизнеса. Търси се успеваемост. Търси се задоволеност на клиентите. Така че мисля, че заслужават заем на доверие и че летището е в по-добри ръце в този момент спрямо преди година.
Пазарът ни в България пораства с към 20% по отношение на 2019 година Йозеф Варади
Съосновател и изпълнителен шеф на самолетната компания
Какво ще стане с вашите интервенции? Засега ще останете на остарелия терминал и през нощта на новия?
Това е нещо, което ще бъде обсъждано. Сега излизаме от коронавирус обстановката и летището става изцяло оперативно. Мисля, че би трябвало да седнем дружно с летището и да забележим по какъв начин да работим най-добре. Разбираме също, че летището има обилни проекти за вложения, тъй че това може да включва краткотрайно затваряне на съществуващи уреди и ще забележим по какъв начин ще се развива това с времето и по какъв начин самолетните компании ще бъдат разпределени. Нашата цел тук е да работим допустимо най-ефективно и това да се отразява и в нашите оперативни разноски, а оттова и в по-ниски цени за клиентите.
В какво ще се концентрирайте за тази лятна стратегия във връзка с българския пазар?
Това лято работим с повече потенциал в България от преди експлоадирането на ковид-19 през 2019 година Работим от три оперативни бази - София, Варна и краткотрайна база в Бургас. Имаме общо 10 самолета, основани в страната. Това е повече от броя, който имахме през 2019 година, а също по този начин прекосяваме от Airbus A320 one със 180 места към Аirbus A321 с 239 места, тъй че освен имаме повече самолети в страната, само че също по този начин и доста повече места в страната, тъй като оперираме с по-големи самолети.
Реклама Какво ще се случи с цените на билетите поради протичащата се война, растежа на цената на горивата и инфлацията като цяло? Какви са упованията ви за лятото и до края на годината?
Мисля, че нашата цел като Wizz Air е да оперираме допустимо най-лоу-кост и да се уверим, че всички тези спестявания са от изгода за клиентите под формата на ниски цени и ниски цени на билетите. Сега явно подтекстът на промишлеността се е трансформирал доста. Виждаме огромен инфлационен напън върху промишлеността, който идва по линия на горивата, цената на труда и доста други области, да вземем за пример разноските за инфраструктура. Различните самолетни компании дават отговор по друг метод на тези провокации. Wizz Air влага съществено през последните две години, по време на пандемията. Имахме доставки на 45 чисто нови самолета, нова технология, по-големи самолети и в този момент оперираме с по-млад самолетен парк спрямо този, който оперирахме преди три години през 2019 година В резултат на това относителната ни цена на интервенциите спрямо останалата част от промишлеността в действителност е по-ниска от тази през 2019 година и виждаме, че по-голямата част от инфлационния напън, пред който е изправен нашият бизнес, може да бъде обезщетен от спестяванията, идващи от новите технологии и по-новите самолети. Така че ние към момента сме доста стимулирани да се уверим, че каквото можем да спестим от бизнеса, можем да го прехвърлим на потребителите. Дали цените ще се покачат през лятото или не, ще зависи от разноските на промишлеността, само че също по този начин и от конкурентната обстановка в промишлеността на избран пазар. Може да видите разнообразни трендове и може да видите по какъв начин разнообразни самолетни компании работят по друг метод. Wizz Air се пробва да поддържа същите цени, каквито имахме преди.
Бяхте една от фирмите, които стопираха хеджирането на горивото, и това ви слага в малко уязвимо състояние. Защо взехте това решение и какво се случи по-късно?
Ако погледнете хеджирането в дълготраен проект, никоя самолетна компания не прави пари от хеджиране. Единственият, който прави пари от хеджиране, е банката. Всъщност хеджирането прибавя към 4% разноски към горивото. То не е гратис. Да, в действителност преди година и половина взехме решение да спрем хеджирането. С последните пикове на цената на горивото, които претърпяваме, използваме тип хеджиране, тъй че в този момент сме предпазени и имаме някаква застраховка, че цената няма да надвиши избрани равнища и да сме изцяло голи. Но още веднъж, мисля, че в дълготраен проект без хеджиране е по-добре за бизнеса.
Тоест в този момент не сте в по-лоша позиция по отношение на съперниците?
Не, не мисля. Ако погледнете разноските на една самолетна компания, цената на горивото е към 25 до 35% от цената. Ние сме доста конкурентни във връзка с останалите елементи от разходната база. Но в този момент, като се има поради, че имаме и застрахователна лавица, това в действителност ни дава преимущество пред тези самолетни компании, които изцяло не са хеджирали.
Секторът мина през доста сложни моменти. Как в този момент авиацията вижда възобновяване на бизнеса и какви са прогнозите за лятото? Ще пътуваме ли повече?
Така мисля. Това сочат числата. Очевидно търсенето се е възстановило. Виждаме доста повече вкус към пътувания от страна на потребителите. Заради коронавирус търсенето беше лимитирано от държавни ограничавания и ограничения. Сега тези ограничавания значително са отстранени в Европа и виждаме неотложно връщане на търсенето до степен, в която през лятото ще оперираме 140% от потенциала си за 2019 година Така че освен се възвръщаме, само че и набъбваме с 40% в допълнение към това, което оперирахме преди три години.
Реклама
Но това няма да е правилно за промишлеността. Очаква се промишлеността като цяло да възвърне почти 90% от потенциала. Но Wizz Air ще оперира на 140%, тъй че това дава визия какъв брой постоянен е нашият бизнес модел и какъв брой е резистентен.
Откъде ще пристигна този растеж, от кои пазари?
Различни места. Както споделих, България пораства с към 20% по отношение на 2019 година По време на коронавирус открихме нова самолетна компания в Абу Даби - Wizz Air Abu Dhabi. Влязохме на редица пазари - Албания, Италия. Придобиваме слотове в Обединеното кралство на летищата в Лондон и явно слагаме потенциал. Направихме много вложения през този интервал и в този момент материализираме тези вложения.
Войната в Украйна и затварянето на част от въздушното пространство и тези два огромни пазара - Русия и Украйна, по какъв начин ще обиден европейските авиопревозвачи и вас? Какви са калкулациите ви за загуби от войната?
Предвид глобите ние не работим в Украйна и Русия. Първоначално бяхме възнамерявали към 7% от общия ни потенциал да работи на тези пазари. Изтеглихме този потенциал и го преразпределихме по други пазари от мрежата ни. Корекцията значително към този момент е зад нас. Освен това не виждаме огромно въздействие върху търсенето. Имахме първичен спад на търсенето в близките региони отвън страните, само че това търсене се възвърне. Всъщност мисля, че търсенето, което виждаме и за лятото, е доста мощно и стабилно.
Как ще ви се отрази в дълготраен проект политиката на някои страни в Европейския съюз като Франция или Германия за прекъсване на късите полети за потребление повече на напредването с трен?
Нашият бизнес няма да бъде обиден, тъй като нямаме такива къси полети. Европейски Съюз приказва за три до четири часа други възможности на летенето с трен. Нямаме нито един маршрут на такова разстояние. Ние летим по по-дълги направления, тъй че не мисля, че ще бъдем наранени от това.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Енергетика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама Кой ще бъде обиден?
Полети на Lufthansa, Air France, италианските превозвачи. Всички, които летят къси вътрешни полети.
По време на пандемията доста пари бяха налети в обичайните превозвачи. Какви провали нанесе това върху пазара?
Ние не получихме нищо. Ние сме една от дребното самолетни компании в света, които не разчитат на държавни помощи. Всъщност ние сме една от четирите самолетни компании в света, които имат кредитен рейтинг за капиталов клас. Той е по-силен от този на България или Унгария, което е огромен заем от пазара и е по оценки на Moody`s и Standard and Poors. Така че бяхме доста устойчиви и мощни, минавайки през всичко това. Но в това време пазарът беше килнат от разнообразни държавни помощи от държавните управления, само че и освен държавните управления. Цялата верига на доставки в промишлеността не действаше при пазарни условия. Много самолетни компании не плащаха на летищата, не плащаха такси за аеронавигационно обслужване и така нататък Много самолетни компании не плащаха за наема на самолети. Но като се има поради бедствието в промишлеността, никой в действителност не действаше по тези въпроси. Надявам се, че откакто пазарът се възвърне и промишлеността стартира да работи при естествени условия, всички тези изкривяванията на пазара ще бъдат спрени. Но сега това е тотално килнат пазар.
Кои бяха главните неща, които ви избавиха по време на пандемията, с цел да останете живи на пазара?
На първо място, управлявахме този бизнес със личен капитал и пари. Така че имахме 1.6 милиарда евро свободни пари, когато избухна пандемията. И това при бизнес с доходи от към 3.2 милиарда евро по това време. Така че в общи линии имахме за шест месеца пари в брой и мисля, че това направи голяма разлика. Че имахме пари, а другите самолетни компании нямаха. Второ, успяхме да се приспособяваме доста по-бързо и доста по-добре от позиция на разноските, доколкото е допустимо. Не сме застрашавали нашите снабдители на материали и услуги. Плащахме си сметките. Плащахме на всички и в точния момент. И също по този начин се възползвахме от обстановката, че цялата промишленост някак си се движеше обратно, а ние инвестирахме доста - в самолетите на пазарите, в хората, в системите, с цел да сме сигурни, че откакто излезем от коронавирус, ще бъдем по-добра самолетна компания и по-голяма конкурентна мощ.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР