Умолявам ви, да не позволим Европа да бъде превзета от

...
Умолявам ви, да не позволим Европа да бъде превзета от
Коментари Харесай

Европа е в опасност, политиците да спрат да сеят страх и омраза, призова папата

Умолявам ви, да не позволим Европа да бъде завладяна от песимисъм или от идеологии, тъй като през днешния ден Европа е нападана не с оръдия и бомби, а с идеологии, които не са европейски, които идват или извън, или от дребни групи в Европа. "

Това прикани папа Франциск в първия си коментар след изборите за Европейски парламент в края на май, на които се ускориха позициите на евроскептични, антиимигрантски и крайни партии. Според него забравените хрумвания на създателите на единна Европа и политици, сеещи измежду хората ненавист и боязън, заплашват съществуването на Европейския съюз.

На борда на самолета, с който се завърна във Ватикана от тридневната си аудиенция в Румъния, той подсети на публицистите какъв брой разграничен и войнствено настроена е била Европа в годините преди двете международни войни на ХХ век. " Моля да не се връщаме към всичко това. Нека се поучим от историята. Нека не падаме в същата дупка. "

Франциск бе запитан какво мисли за изборите, за извънредно десния италиански вицепремиер Матео Салвини и за други европейски проблеми, споделя " Ройтерс ". Папата прикани вярващите да се молят за европейско единение, а атеистите - да се надяват " отдъното на душата си ".

" Ако Европа не се заеме деликатно с бъдещите провокации, тя просто ще се изчерпи. Европа към този момент престава да е " Майката Европа " и се трансформира в " Баба Европа ". Тя остаря. Тя изгуби задачата си да работим всички дружно. Някои даже несъмнено се питат " Това ли е краят на 70-годишното премеждие? "

Папата акцентира, че думите му не са съответно за обстановката в Италия, а са за Европа като цяло, тъй като така и така му било съвсем невероятно да проумее политиката на сегашните ръководещи в Рим.

" Трябва да помогнем на политиците да бъдат почтени. Те не трябва да водят политически акции под недостойни значена, със кавги, опетняване и неистини. Много постоянно те сеят измежду хората ненавист и боязън. Един политик в никакъв случай не трябва да прави това, би трябвало да се сее само вяра. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР