Умните роботи заменят хората при вдигане на тежки товари и

...
Коментари Харесай

Интелигентни роботи навлизат в търговията на дребно


Умните роботи заменят хората при повдигане на тежки товари и вървене на дълги дистанции
(снимка: CC0 Public Domain)

Търговията на дребно е един от секторите, които ще се възползват най-вече от потреблението на интелигентни роботи като допълнение към хората-работници. Доклад на Gartner под заглавие „ Нововъзникващи технологии: внедряването на интелигентни роботи генерира разнообразна бизнес стойност” сочи, че навлизането на умни роботи в търговията на дребно показва количествено измерими и доста положителни резултати в 72% от случаите на приложимост. А това, съгласно анализаторите, е най-високият % измежду всички промишлености.

Основните преимущества на смарт-роботите включват подмяна на хората при повдигане на тежки товари и вървене на дълги дистанции, подкрепяне при избора и консолидирането на поръчки, както и опцията за подбиране на пакети по дестинация. Анализаторската компания предвижда, че до 2030 година 80% от хората ще работят паралелно с интелигентни роботи всеки ден. Този резултат ще се дължи на напредъка на интелигентните роботи в областта на, обществените взаимоотношения и качествата за допълнение на уменията на хората.

Пандемичните времена като трамплин за роботиката

Поради взрива на електронната търговия по време на пандемията търговците на дребно трябваше да усилят внезапно способността си да извършват бързо поръчките на клиентите. „ Много логистични и търговски предприятия имаха компликации да се оправят с търсенето заради пандемията”, споделя Анет Джъмп, старши шеф и анализатор в Gartner. „ Онлайн дейностите им се разшириха доста и те трябваше да обработват стоките по-бързо”.

Подпомагайки хората, интелигентните роботи „ всеобщо усъвършенстват това, което умеят човешките оператори”, добавя Джъмп, представена от. Според Gartner, това е предиздвикало търговците на дребно и логистичните компании да извърнат съществено внимание на внедряването на роботи, с цел да ускорят избрани аспекти от бизнес-дейностите си. „ Налице е блян към автоматизиране на рутинните, досадни интервенции и основаване на високотехнологични работни места”, обобщава тя.

Търговията на дребно – водеща в разработките

Сред най-разпространените роботи са тези, които на търговски вериги за хранителни артикули и други бързооборотни артикули. Тук и конкуренцията сред другите разработчици на роботи е изключително мощна.
още по темата
Иновациите идват от две страни по едно и също време. Роботи се основават както от фирмите с дълготраен опит в автоматиката, по този начин и от софтуерни развойни звена на компании, които имат мощно разгърнати търговски вериги и огромни хранилища, обслужващи тези търговски вериги.

Това значи, че огромните търговски вериги с голяма магазинна и складова мрежа имат лични екипи за планиране на роботизиращи технологии, които основават машини на база ежедневната работа на търговците.

Според Gartner, логистичните роботи са най-популярни и софтуерно най-зрели всред всички случаи на потребление на интелигентни роботи. Проучване на анализаторската компания неотдавна откри, че половината от всички внедрени интелигентни роботи работят точно в логистичния бранш.

Докладът на Gartner от предишния месец регистрира, че сходни машини постоянно биват употребявани като самостоятелни мобилни роботи, механизми за захващане и преносни механизми вид въртележка. Но Джъмп показва, че в доста други браншове умните роботи към момента са на пробен стадий.

Много пътища за нововъведенията

При всички положения технологиите към момента са млади и занапред ще търпят развиване. Докато някои компании създават свои лични роботи, характерни за съответни задания, софтуерните водачи в други браншове занапред ще преценят по какъв начин да подходят към роботиката.

Някои компании ще продължат да създават интелигентни роботи независимо, „ в личната си къща”, автоматизирайки ежедневните действия. Други компании може би ще си партнират с новостартиращи предприятия от, с цел да основат машини, които дават отговор на съответните им бизнес-изисквания.

Ще има и такива компании, които вероятно ще предпочетат да работят по проект, който може да изисква внедряване на няколко интелигентни робота за разнообразни функции, облекчавайки активността на хората-работници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР