Умни и общителни, китовете изграждат тесни връзки помежду си. Сега

...
Умни и общителни, китовете изграждат тесни връзки помежду си. Сега
Коментари Харесай

Китовете оплакват мъртвите, също като нас

Умни и общителни, китовете построяват тесни връзки между тях. Сега е ясно, че тези връзки могат да бъдат даже по-силни от гибелта.

Повече от шест типа морски бозайници са следени прилепени към тялото на мъртъв другар, член на стадото или родственик, отбелязва ново изследване.

Най-вероятното пояснение за отхвърли на животните да изоставен труповете: тъга.

„ Те ги оплакват “ – споделя един от създателите на проучването, Мелиса Регенте, биолог в университета на Милано-Бикока в Италия. „ Китовете претърпяват болежка и стрес. Знаят, че се е случило нещо неприятно. “

Учените са разкрили, че все по-голям брой типове, от жирафи до шимпанзета, се държат като покосени от тъга. Слоновете, да вземем за пример, се връщат още веднъж и още веднъж към тялото на мъртвите си спътници.

Подобни открития способстват в дебата дали животните изпитват страсти и в случай че да, по какъв начин сходни страсти могат да се отразят на отношението на хората към останалите живи същества.

Барбара Кинг, почетен професор по антропология към „ Уилям енд Мери Колидж ” в Уилямсбърг, щата Вирджиния и създател на книгата „ Как животните скърбят “ разказва скръбта на животните като „ прочувствено разстройване, обвързван с нарушение на нормалното държание. “

Бдение

За проучването Регенте и сътрудниците ѝ събират отчети, множеството от които непубликувани, за държанието на скърб при седем типа китове, от големия кашалот до относително дребната дългоклюна стенела.

Всичките седем типа стоят около мъртвите си събратя в океаните, показва проучването, оповестено в Journal of Mammalogy.

„ Открихме, че това държание е постоянно срещано и публикувано на всички места по света “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР