Умереният Фумио Кишида бе избран днес за председател на дясната

...
Умереният Фумио Кишида бе избран днес за председател на дясната
Коментари Харесай

Фумио Кишида ще е следващият японски премиер

Умереният Фумио Кишида бе определен през днешния ден за ръководител на дясната японска ръководеща Либерално-демократическа партия с огромна преднина пред своя противник Таро Коно и е несъмнено, че след гласоподаване в Народното събрание на 4 октомври ще стане министър председател, съобщи Франс прес.

Бивш външен министър, 64-годишният Кишида получи 257 гласа на втория тур от вътрешните избори за водач на партията против 170 гласа за 58-годишния Коно, един от най-известните политици в страната.

За Кишида е присъща успокоителна настройка за консенсус, при все това той няма безапелационна харизма.

Депутат от Хирошима също като татко си и дядо си, политикът получава властта от втори опит - преди година той изгуби против настоящия началник Йошихиде Суга, който не се кандидатира в този момент поради своята непопулярност, отбелязва Франс прес.

Доминиращите сили в ръководещата партия решиха, че Кишида е " по-сигурен претендент, що се отнася до непоклатимост ", от Таро Коно, който съгласно тях е с по-независим темперамент, разяснява пред Агенция Франс Прес Брад Гросърман, специалист по японските въпроси от университета " Тама " в Токио.

Бъдещият стотен министър председател на Япония е приключил право в влиятелния университет " Уаседа ", показва ТАСС. През 2007-2008 година Кишида е министър по въпросите на Окинава и Северните територии (както назовават в Япония Южните Курилски острови). От 2012 до 2017 година е външен министър в кабинета на Шиндзо Абе. После оглавява политическия съвет на Либерално-демократическата партия. Оттогава интензивно се бори за председателския пост в партията, където има лична секта, включваща 46 депутати от Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР