Умението за програмиране вече се изисква почти навсякъде(снимка: CC0 Public

...
Умението за програмиране вече се изисква почти навсякъде(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Python измести за първи път Java в рейтинга на Tiobe


Умението за програмиране към този момент се изисква съвсем на всички места
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път Python измести Java като най-популярен език за програмиране в рейтинта на TIOBE. Самият рейтинг се изготвя от 2003 година, а рокадата на върха в последното издание е историческа.

В класацията на TIOBE преди една година – през ноември 2019 година – Java се класира преди всичко, до момента в който Python се задоволи с трета позиция. Популярността на Java от този момент спадна с 4,57%, до момента в който ползата към Python се усили с 2,27% и му обезпечи второ място. Но до момента в който тези два езика „ спореха за среброто ”, успеха в бе извоювана от C.

Нарастващата известност на Python може да се изясни с темпото на развиване на тези области, където той най-често се употребява, отбелязва. Такива са да вземем за пример извличането на данни и машинното образование.

Главният изпълнителен шеф на TIOBE Пол Янсен има вяра, че ползата към Python се основава и на обстоятелството, че до момента в който преди програмирането се е правило най-вече от инженери, в този момент това умеене „ се изисква съвсем на всички места, а положителните положителни разработчици на програмен продукт не доближават ”.

„ Неотдавнашният скок в се дължи на обстоятелството, че [този език] е задоволително елементарен за потребление от непрограмистите, а не е единствено език за напреднали програмисти ”, разяснява Пол Янсен.

„ Не толкоз от дълго време колата ми спука гума и трябваше да се обадя на магистралния патрул. Пристигналият експерт ме попита за специалността ми и когато говорех за програмиране, той сподели, че обича да програмира на Python. Тогава разбрах, че Python ще се употребява на всички места ”, прибавя мениджърът на TIOBE.

Python може да бъде елементарно усвоен даже от изцяло начинаещи, удостоверяват и от Софтуерната Академия на Нет Ит. Цялостното в Академията построява приключени експерти.

Python към този момент е вторият по известност език за програмиране
(източник: TIOBE)

Авторите на рейтинга TIOBE са уверени, че известността на Python ще продължи да нараства. Още през юни 2019 година излезе прогноза, съгласно която Python ще заеме първия ред в класацията през идващите три до четири години. По това време той беше на трета позиция, зад Java и C.

TIOBE наблюдава известността на, като брои резултатите от поръчките за търсене, свързани с програмиране. Например, следи за съществуването на композиция от думите „ програмиране ” и „ език ”.

Класацията се сформира ежемесечно, като данните се вземат от най-популярните уеб страници. Сред тях са търсачките Гугъл и Bing, както и порталите YouTube, Blogger и Amazon. В същото време рейтингът не съпоставя езиците по количеството код, написан на тях.

TIOBE годишно присъжда купата „ Език на годината ”. От 2003 година Python печели тази купа три пъти – през 2007, 2010 и 2018 година, само че през 2019 година я губи в интерес на C, както и през 2017 и 2008 година За съпоставяне, Java има купата единствено два пъти – през 2005 година и 2015 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР