УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович“ е определена за университетска болницаМинистерският

...
УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович“ е определена за университетска болницаМинистерският
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 29 ноември 2023 г.

УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ е избрана за университетска болница

Министерският съвет одобри Решение за установяване на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Проф. доктор Стоян Киркович “ АД, гр. Стара Загора, за университетска болница. 
Съгласно Закона за лечебните заведения университетските лечебни заведения са многопрофилни или профилирани и в тях се реализират действия по направленията: клинично образование на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация; клинично образование на студенти по специалности от професионално направление „ Здравни грижи “; следдипломно образование на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, експерти по здравни грижи. 
Министерският съвет по предложение на министъра на опазването на здравето дефинира кои лечебни заведения или техни клиники/отделения получават правата на академични болници/клиники или отделения за периода на утвърждението. Предложението на министъра на опазването на здравето се прави въз основа на стимулирано искане от съответния ректор на висшето учебно заведение, в съгласие с ръководителя на лечебното заведение.

956 ще са средищните детски градини и учебни заведения

Средищните детски градини и учебни заведения в страната ще са 956, реши държавното управление с актуализацията на Списъка за образователната 2023/2024 година. Такива институции ще има общо в 660 обитаеми места от 265 общини в 28 области. 
Средищна детска градина е тази, в която се образоват минимум 4 деца в наложителна предучилищна възраст от други обитаеми места, където не може да се провежда наложително предучилищно обучение. Тази образователна година 196 детски градини и 42 елементи от детски градини ще имат този статут. 
Средищно учебно заведение е това, в което се образоват минимум 10 възпитаници в наложителна учебна възраст от други обитаеми места, в които няма такова. 718 са учебните заведения, включени в Списъка през образователната 2023/2024 г. 
В този вид градини и учебни заведения се образоват общо 18 284 деца и 169 197 възпитаници. 
Пътуващите деца, за които страната обезпечава безвъзмезден превоз, са 2995, а учениците до 16-годишна възраст са 39 512.

Оттегляне на единодушие за осъществяване на функционалностите на почетен консул на Хашемитско Кралство Йордания от доктор Хасан Ал-Бармауи

Министерският съвет одобри решение за отдръпване на даденото единодушие господин Хасан Ал-Бармауи да извършва функционалностите на почетен консул на Хашемитско Кралство Йордания със седалище София и с консулски окръг, обхващащ територията на област София, в резултат на получена нота от йорданската страна, с която осведоми за преустановяване на неговите пълномощия за осъществяване на длъжността.

Правителството одобри решение за назначение
на господин Джовани Де Лука за почетен консул на България в гр. Месина, Италианска република

Министерският съвет одобри решение за назначение на господин Джовани Де Лука за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Италианската република, със седалище в гр. Месина и консулски окръг, обхващащ територията на провинциите Месина, Ена, Катания, Сиракуза и Рагуза в област Сицилия, и за разкриване на ръководено от него консулство. 
Г-н Де Лука има дълготраен опит в областта на аграрното инженерство и има лична компания за аграрно-технически съвещания, като поддържа доста положителни контакти с основни фигури от италианското общество. Назначаването на Джовани Де Лука за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на България в Италия ще способства за активизиране и задълбочаване на съдействието във всички области от съвместен интерес - развиване на търговията и поощряване на бизнеса сред двете страни, привличане на нови вложения и туристи. Назначаването на почетен консул на Република България в Месина ще бъде позитивен подтик за обмена в региона на културата и ще ускори взаимоотношението с българската общественост в област Сицилия.

България ще даде помощ за развиване и филантропична помощ под формата доброволни вноски към интернационалните организации на обща стойност 1 061 454 лева

Правителството утвърди даването на помощ за развиване и филантропична помощ под формата на доброволни вноски към интернационалните организации на обща стойност 1 061 454 лева Средствата ще бъдат ориентирани към следните интернационалните организации: Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци в Близкия Изток; Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците; Детския фонд на ООН; Международния комитет на Червения кръст; Световната продоволствена програма; Централния фонд на Организация на обединените нации за реакция при незабавни ситуации; Департамента по политически въпроси и мироизграждане на ООН; Международната организация за атомна енергия; Европейския фонд за народна власт. 
Одобрената помощ под формата на доброволни вноски към интернационалните организации е в сходство с целите, заложени в Средносрочната стратегия за помощ за развиване и за филантропична помощ на Република България за интервала 2020-2024 година Отчетени са както обичайните ни задължения в поддръжка на одобрени интернационалните филантропични организации, по този начин и настоящите развития в редица райони. Взети са поради филантропичните последствия от продължаващата война на Руската федерация против Украйна, изключителната филантропична обстановка в Армения, обвързвана с притока на бежанци от Нагорни Карабах, тежката филантропична рецесия в Ивицата Газа, мощно влошената филантропична конюнктура в Афганистан след серията от трусове и други В сходство с филантропичния императив предпочитано се преглеждат незабавни дейности в случаи на естествени и климатични бедствия, както и продължителните филантропични рецесии. 
В изискванията на непрестанно растящи потребности, зараждащи вследствие на нови и продължаващи рецесии и дефицит на нужното финансиране за адресирането им, Република България следва да продължи да бъде част от напъните на Европейски Съюз и на интернационалната общественост за превъзмогване на най-острите филантропични провокации. Със своя принос страната ни ще продължи да утвърждава позитивния си облик като предвидим нов донор на помощ за развиване и филантропична помощ. Необходимото финансиране ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за помощ за развиване и филантропична помощ.

Над 4.1 милиарда лева ще бъдат събрани във фонд,,,Сигурност на електроенергийната
система “ през 2023 година  

Приходи в размер на 4.143 милиарда лева ще бъдат събрани във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ през 2023 година Това е планувано в бюджета на фонда, утвърден на днешното съвещание на Министерския съвет. Най-големият дял от приходите се чака да бъдат от продажба на квоти за излъчвания парникови газове - 2.652 милиарда лева Със събраните средства ще бъдат покривани разноските на „ Национална електрическа компания “ ЕАД, в това число и за минали регулаторни интервали, произлизащи от статута й на публичен снабдител съгласно Закона за енергетиката. От приходите, събрани във фонда, ще бъдат предоставяни награди на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща конфигурирана мощ 0.5 MW и над 0.5 MW по Закона за силата от възобновими източници. 
Предвидено е също по този начин през 2023 година при нужда фондът да изплаща обезщетения за електрическа сила и/или природен газ по признати от Министерския съвет стратегии за даване на обезщетения, свързани с цените на електрическата сила и/или природния газ.
Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ бе основан през м. юли 2015 година за покриване на разноските на публичния снабдител НЕК, произлизащи от отговорностите му за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажба на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ, както и от достъп и запазване на природен газ. Във фонда постъпват и приходите от продажба на квоти излъчвания парникови газове, както и от цена „ обвързване към обществото “.

Одобрени са спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година в размер на 3 148 230 лева, за даване на трансфер за дофинансиране на подписан контракт за доставка на хеликоптери по инвестиция С l2.I4 „ Изграждане на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха ”, част от Националния План за възобновяване и резистентност. Средствата се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2023 година С обезпечаването на тези средства ще се даде опция за сполучливото създаване на системата за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха на територията на страната.
С друго разпореждане са утвърдени спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година в размер до 2 000 000 лева, за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2023 година, за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ по член 1, алинея 5, т. 3.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година  Осигуряването на тези средства ще даде опция за нарастване на цената, която Центърът за асистирана репродукция заплаща за действия по асистирана репродукция при лица с неплодородие, лечимо на първо място с методите на асистирани репродуктивни техники.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 г. 
С Постановлението се утвърждават спомагателни разноски в размер до 21 31 7 000 лева по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 година за погашение на в действителност осъществени разноски за действия по издаването на българските документи за идентичност в осъществяване на поети задължения по подписани контракти на Министерството на вътрешните работи.

България ще поддържа Декларацията от Киев в региона на околната среда като част от интернационалните старания за пресмятане на екологичните вреди от военни дейности

Правителството утвърди Решение на Министерския съвет за одобрение на план на Декларация от Киев в региона на околната среда. 
Декларацията съдържа разпореждания за осъществяване на дилемите, които си слага дирек 8 „ Екологична сигурност “ на самодейността „ Формула за мир “ на президента на Украйна. Целта е основаването на интернационален механизъм за пресмятане на екологичните вреди от военни дейности, без значение от местоположението им. 
България, която е съпредседател на дирек 8 „ Екологична сигурност “, заема дейна позиция, като се причислява към интернационалните старания за гарантиране на екологичната непоклатимост в района. 
Проектът на декларацията ще бъде показан за полемики на среща на министрите на околната среда в границите на 28-ата среща на страните към Рамковата спогодба на Организацията на обединените народи по изменение на климата, която ще се организира през декември т.г. в Обединените арабски емирства. 
Декларацията ще бъде дефинитивно призната в Берлин през януари 2024 година на среща на министрите на околната среда на страните сътрудници на Украйна, отдадена на осъществяването на дирек 8 от „ Формула за мир “ на украинския президент.

Правителството упълномощи министъра на финансите да подпише писмо за смяна на Договора за рейтинг сред Република България и Moody`s Investors Service

Министерският съвет упълномощи министъра на финансите да подпише от името на Република България писмо за смяна на Договора за рейтинг сред страната ни и организацията за кредитен рейтинг Moody`s Investors Service. 
Договорът е подписан на 31 май 2005 година, като последно е бил обновен през 2022 година Писмото всъщност не трансформира съществуващите досега връзки сред България и рейтинговата организация. Съгласно уговорка от контракта рейтинговата организация си резервира правото да поправя таксите на годишна основа със единодушието на емитента. Промяната е обоснована от възходящите разноски на Moody`s Investors Service, като средствата за застраховане на заплащането са планувани по бюджета на Министерството на финансите. 
Необходимостта от правно контролирани връзки сред страната ни и Moody`s Investors Service се обуславя от обстоятелството, че съществуването на кредитни рейтинги, присъдени от интернационално приети рейтингови организации, е основно изискване за застраховане на достъпа на страната до финансовите пазари.

Одобрена е позиция на страната за съвещание на Съвета на шефовете на Черноморската банка за търговия и развиване

Правителството утвърди позиция на България, с която се показва позитивно мнение по отношение на закупуването на постройка в гр. Солун, в която да се обитава Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР). Осигуряването на непрекъснато седалище на ЧБТР в Гърция ще подкрепи бъдещото развиване на активността на банката и реализирането на нейните стратегически цели. 
С решението си Министерският съвет упълномощава шефа за Република България да гласоподава по отношение на утвърдената позиция на идното съвещание на Съвета на шефовете на ЧБТР. 
Черноморската банка за търговия и развиване е интернационална финансова институция на страните участнички в Черноморското икономическо съдействие. Дейността й е ориентирана към финансиране и поощряване на районни планове от обществения и частния бранш, както и към насърчаване на комерсиалната интензивност сред страните акционери.

Одобрена е българската позиция за съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди позициите на България, от подготвеност на Министерството на вътрешните работи, за присъединяване в съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 5 декември 2023 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
Представените пред Министерски съвет за утвърждение позиции се отнасят до: Общо положение на Шенгенското пространство (Барометър за положението на Шенген; Повишаване на успеваемостта на системите за връщане - продан на мнения); Решение на Съвета по отношение на цялостното използване на наредбите на достиженията на правото от Шенген в България и Румъния; Пакт за миграция и леговище - отчет за напредъка; Последици от експанзията на Русия против Украйна върху вътрешна сигурност - продан на мнения; Отраженията на обстановката в Близкия Изток върху вътрешната сигурност на Европейски Съюз - продан на отзиви.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност, част „ Космическо пространство “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (част „ Космическо пространство “), което се организира на 07 ноември 2023 година в гр. Севиля, Испания. Делегацията беше ръководена от министъра на нововъведенията и растежа Милена Стойчева. 
По време на неофициалното съвещание министрите организираха политическа полемика по тематиката „ Автономност и резистентност на галактическото пространство “.
Програмата на събитието включваше и министерска сесия на Съвета на Европейската галактическа организация, както и обща среща във формат Европейска  космическа организация - Европейски съюз, на тематика „ Преход към по-комерсиално и стабилно европейско пространство “. 
България преглежда галактическия бранш като стратегически актив, способствуващ за основаването на нови пазари и бизнес благоприятни условия за промишлеността, в това число МСП. Европа би трябвало да резервира своите водещи позиции в даването на галактически данни и услуги. С цел постигането на самостоятелност и резистентност на галактическия бранш Европейски Съюз би трябвало да засилва напъните си за следващо подсилване на галактическите си стратегии, ускорение на комерсиализацията на космоса и основаване на нужните механизми за стимулиране на сполучлива европейска галактическа индустрия. 
С цел постигането на резистентност България изрази позиция, че политиката за свободно, цялостно и намерено даване на данни би трябвало да бъде непокътната и да се подсигури потребителският насочен темперамент на галактическата стратегия и капацитета за комерсиална употреба.

Правителството утвърди Наредба за енергийна беднотия

Кой е уязвим клиент за доставяне с електрическа енергия и кои семейства са енергийно небогати? - На тези въпроси дава отговор Наредбата за критериите, изискванията и реда за установяване на статут на семейства в състояние на енергийна беднотия и на статут на уязвими клиенти за доставяне с електрическа сила, утвърдена от Министерския съвет на днешното му съвещание. 
Наредбата е създадена от междуведомствена работна група, включваща министерствата на труда и обществената политика, на районното развиване и благоустройството и на енергетиката. 
Наредбата дефинира уязвимите клиенти за доставяне с електрическа сила в сходство с последните промени в Закона за енергетиката. За средномесечен приход на член на семейството се вземат поради разполагаемите средства, понижени с разхода му за избраното по отношение на енергийните характерности на жилището типово ползване на сила. Разполагаемият средномесечен приход се съпоставя с публично оповестената линия на беднотия за задачите на установяване на статут на домакинство в състояние на енергийна беднотия, според дефиницията в спомагателните разпореждания на ЗИДЗЕ. 
За установяване на статут на уязвим клиент за доставяне с електрическа сила са въведени критерии според от възраст, здравословно положение, наличен средномесечен приход, понижен с разноските за сила, потребност от помощни средства за самостоятелен живот и/или медицински произведения за поддържане на живота, чието действие зависи от източник на електрическа сила, приемане на месечни обществени помощи. 
При установяване на разполагаемия приход на правоимащите лица се вземат поради както необлагаемите, по този начин и подлежащите на облагане по реда на ЗДДФЛ приходи. При пресмятане на разполагаемия приход е въведено изключение за изплатените стипендии на възпитаници и студенти.

Националната работа за препоръки в земеделието ще подкрепя стопаните и по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за програмен интервал 2023 - 2027 година

Правителството одобри изменение на Постановление на Министерски съвет № 185 от 2011 година за изменение на Постановление на Министерски съвет № 125 от 2006 година за приемане на Устройствен устав на Министерството на земеделието и храните. Промяната се отнася до активността на Националната работа за препоръки в земеделието (НССЗ) към Министерството на земеделието, като се вменява обвързване на НССЗ да извършва действия и по Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони (СПРЗСР) в Република България за интервала 2023 - 2027 г. 
Във връзка със стартирането на Стратегическия проект Националната работа за препоръки в земеделието ще работи по дейностите от проекта за укрепването, развиването и модернизирането на Системата за познания и нововъведения в селското стопанство във връзка с препоръките в земеделието. Промените плануват специалистите отвън одобрената щатна структурата на НССЗ, които работят по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014 - 2020 година, да извършват и действия за подкрепяне на земеделските производители по СПРЗСР 2023 - 2027 година Средствата за работната им заплата, осигурителните вноски и цялостната прехрана да се обезпечават от бюджета на НССЗ, получени вследствие на изпълняваните действия както по ПРСР 2014 - 2020 година, по този начин и по СПРЗСР 2023 - 2027 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма

Министерският съвет одобри Проект на Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма за 2023 година Плащанията са верифицирани за интервала от 16.11.2022 до 31.08.2023 година за 732 утвърдени заявки на заинтригуваните лица. С приемането на сегашния план на акт заплащанията към утвърдените за финансиране претенденти са в общ размер на 12 528 457,05 лева с Данък добавена стойност според приложения Списък № 20, неразделна част от плана на решение. 
След осъществяване на спомагателни инспекции по предоставените от ДАБ и от Групово дело „ Гранична полиция “ настоящи данни са открити лица с краткотрайна протекция, които са напускали рамките на страната през времето на прилагане на Програмата, осъществени са и корекции във връзка със забавени от обектите регистрации в ЕСТИ и следващи регистрации в други обекти и подадените заявления в други обекти, и подадените заявления от законните представители на лицата, извършващи активност в обектите посредством Системата за несъмнено електронно връчване.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика “

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещание на Съвета по общи въпроси, част „ Кохезионна политика “ на 30 ноември 2023 година в Брюксел. По самодейност на Испанското председателство страните членки ще обменят отзиви какви спомагателни ограничения са нужни за оползотворяване на фондовете за доближаване и сполучливото привършване на оперативните стратегии, финансирани от Европейския съюз в програмния интервал 2014-2020 година на фона на провокации, като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. 
България споделя визията на Председателството, че многочислените провокации и рецесии, пред които е изправен Съюзът в последните години, затрудняват и забавят осъществяването на стратегиите, в това число и поради нуждата от пренасочване на средства от стратегиите за справяне с последствията от тях. Необходимо е оптимално оползотворяване на финансовия запас от Европейски Съюз в изискванията на невиждан напън върху националните стопански системи и бюджети. Предвид това страната ни смята, че удължаването на периода, в който разноски по осъществяването на планове могат да бъдат заявявани за заплащане със средства от Европейски Съюз, би било обосновано решение за отбягване на риска от загуба на средства. 
В дневния ред на Съвета е планувана и полемика за това по какъв начин Кохезионната политика би могла да способства за суверенитета и стратегическата автономност на Европейски Съюз, за повишение на неговата интернационална конкурентоспособност в стратегически браншове посредством оказване на поддръжка за огромни компании, като мотори за основаване на работни места и богатство във всичките му райони. Съгласно българската позиция, на фона на сегашната геополитическа конюнктура и многочислените рецесии, постигането на отворена стратегическа автономност посредством насърчаването на вложенията в технологии и индустриални първични материали от сериозно значение следва да бъде в центъра на европейския дневния ред, без това да води до отдалечаване от задачите за кохезия и уравновесено и стабилно развиване на Европейски Съюз и неговите райони. Необходима е правна сигурност във връзка с програмираните средства за вложения в градско и териториално развиване, обучение, опазване на здравето и обществени грижи, съществена инфраструктура и поддръжка за дребните и междинни предприятия, които скоро ще започват. Ефектът от вероятно ново пренасочване на средства от стратегиите за доближаване следва да бъде деликатно оценен. Инвестициите на Кохезионната политика (КП) следва да водят до основаването на удобни условия в Европейски Съюз за развиване и конкурентоспособност на бизнеса. Същевременно, в изискванията на лимитирани бюджетни благоприятни условия, е належащо поддръжката от КП да бъде съсредоточена в тези браншове и райони, в които е най-належаща, се споделя още в позицията. 
Съветът се чака да одобри и изводи по отношение на бъдещето на политиката за икономическо, обществено и териториално доближаване на Европейския съюз след 2027 година

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз във формат „ Транспорт “

Кабинетът утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика. Събитието във формат „ Транспорт “ ще се организира на 4 декември 2023 година в Брюксел. 
Министрите ще обсъдят предлагането за Регламент по отношение на отчитането на излъчванията на парникови газове от транспортни услуги. По време на съвещанието ще бъде прегледано предлагането за промени в Директива 96/53/ЕО по отношение на оптимално допустимите размери в националния и интернационален трафик на някои пътни транспортни средства. 
Предвидена е полемика по препоръчани промени на Регламент във връзка с минималните условия за минималните почивки по време на работа и за дневните и седмичните почивки в бранша на инцидентния транспорт на пасажери. Ще бъде разисквана инструкция по отношение на свидетелствата за ръководство на моторни транспортни средства, както и промени в Директивата за улеснение на трансграничния продан на информация по отношение на пътнотранспортни нарушавания, свързани с сигурността по пътищата. 
В региона на морския превоз, министрите ще дискутират промени в Директива 2009/16/ЕО по отношение на държавния пристанищен контрол; Директива за изменение на Директива 2009/18/ЕО за установяване на главните правила, които уреждат следствие на катастрофи в бранша на морския превоз. България ще означи, че компромисните текстове на предложенията изцяло реализират заложените цели, като резервират нужното равнище на еластичност за страните членки.

Министерският съвет утвърди през днешния ден позициите на България за присъединяване в съвещанието на Съвет,,Правосъдие и вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи “, част „ Правосъдие “, което ще се организира на 4 декември 2023 година в Брюксел. 
Министрите на правораздаването ще обсъдят приемането на общ метод по предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на прехвърлянето на производства по наказателни каузи, с който се дава отговор на нуждата от общи правила за трансфер на наказателни производства от една страна членка на Европейски Съюз в друга. 
По време на съвещанието министрите ще обсъдят предлагането за Директива за изменение на Директива 2012/29/ЕС за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения и за подмяна на Рамково решение 2001/220/ПВР на Съвета. По време на съвещанието ще бъде показана настояща информация по тематиката по отношение на битката против безнаказаността по отношение на войната на Русия против Украйна. На 3 юли 2023 година в Хага публично беше открит Международният център за наказателно гонене на закононарушението експанзия против Украйна (ICPA). 
В рамките на Съвета министрите ще обменят отзиви по Проучването по отношение на действието на Европейската прокуратура. 
По време на съвещанието министрите ще обсъдят опцията за одобрение на Позиция и констатации на Съвета по отношение на използването на Общия правилник за отбраната на данните (GDPR). В рамките на съвещанието министрите ще бъдат приканени да одобрят Европейската тактика за електронно правораздаване 2024-2028 година, с която се дефинират правилата и задачите за развиването на електронното правораздаване в Европейски Съюз за идващите 5 години, дружно с нужните дейности за постигането им, като в същото време дефинира по какъв начин те ще бъдат проведени в бъдеще.

България се причисли към Декларацията за тройно увеличение каузи на нуклеарната сила

Република България се причисли към Декларацията за тройно увеличение каузи на нуклеарната сила. В декларацията се акцентира значимата роля на нуклеарната енергетика за постигането на въглеродна индиферентност и се означават резултатите от разбора на Междуправителствения панел по изменение на климата, които демонстрират, че нуклеарните мощности в международен мащаб следва да се утраят в интервала от 2020 година до 2050 година за ограничение на повишението на междинната температура на повърхността на Земята до 1,5° С. 
Предвижда се Декларацията да бъде публично показана на особено събитие на най-високо равнище с присъединяване на държавните водачи или ръководители на делегации на подкрепилите документа страни на 2 декември 2023 година, в границите на СОР-28 в Дубай. 
Участниците в Декларацията се ангажират да подхващат дейности на национално равнище, с цел да се подсигурява, че атомните електроцентрали се експлоатират отговорно и в сходство с най-високите стандарти за сигурност, резистентност, сигурност и неразпространение, както и да активизират вложения в региона на нуклеарната енергетика, в това число посредством новаторски механизми за финансиране. Отправя се и покана към интернационалните финансови институции да предизвикват включването на нуклеарната сила в политиките на своите организации за енергийно кредитиране. 
Предложената декларация за тройно увеличение каузи на нуклеарната сила е в сходство с енергийната политика на Република България и дейните дейности на българското държавно управление за създаване на блок 7 и 8 на АЕЦ „ Козлодуй “, в осъществяване на Протоколно решение N0 48 на Министерския съвет.

Одобрен е план на меморандум за съгласие по отношение на взаимно закупуване на наземни системи за противовъздушна защита в границите на самодейността „ Щит на европейското небе “

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Министъра на защитата на Кралство Белгия, Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Република Чехия, Министерството на защитата на Дания, Министерството на защитата на Република Естония, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на защитата на Унгария, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на националната защита на Република Литва, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министъра на защитата на Кралство Норвегия, Министерството на защитата на Република Словения по отношение на взаимно закупуване на наземни системи за противовъздушна защита в границите на самодейността „ Щит на европейското небе “. 
С одобряването на меморандума за съгласие ще се даде опция Република България да се включи в стратегии за взаимно закупуване, поддържане и потребление на оръжейни системи за наземна противовъздушна защита (GBAD). При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна защита същите ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на „ Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО “ и ще бъдат част от единна системата за ПРО и Противовъздушна отбрана в Европа.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на МО

Министерският съвет одобри разпореждане, с което се утвърждават спомагателни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на защитата за 2023 година за сметка на плануваните разноски в член 1, алинея 5, т. 4.3 в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. 
С признатия акт се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на 28 298 960 лв., нужни за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, и за ремонт и създаване на инфраструктура.

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика

Кабинетът утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика във формат „ Телекомуникации “, което ще се организира на 5 декември 2023 година в Брюксел. 
По време на съвещанието ще бъдат разисквани тематики в региона на гигабитовите електронни съобщителни мрежи, вложенията в цифрови мрежи и инфраструктури, киберсигурността, изкуствения разсъдък, електронната идентификация и оперативната съгласуемост на обществения бранш. 
Очаква се министрите да одобряват общ метод по предлагането за Законодателен акт за гигабитовата инфраструктура. Ще бъде прегледан и напредъкът, реализиран при разискването на досието за Законодателен акт в региона на киберсолидарността. Предвижда се министрите да проведат ориентационен спор по отношение на ограниченията, които следва да се разпространяват в телекомуникационния пазар, с цел да се поддържа устойчива и сигурна цифрова среда, както и да се подсигуряват цифровият суверенитет и самостоятелност на Европейски Съюз, в това число сигурността и устойчивостта на сериозната подводна кабелна съгласуваност.

Одобрени за спомагателни разноски за погашение на стипендии по програмата за деца с изявени способности

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2023 година за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2023 г. 
Средствата са в размер общо на 513 615 лв., от които: 
1. финансови средства в размер на 365 850 лв., разпределени по общини, са предопределени за погашение на стипендии на възпитаници от общинските и частните училища; 
2. финансови средства в размер на 147 765 лв., разпределени по учебни заведения, са предопределени за погашение на стипендии и 2 бр. еднократно финансово подкрепяне на възпитаници от държавните спортни учебни заведения. 
Необходимите средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2023 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР