Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи заради

...
Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи заради
Коментари Харесай

Държавата: Евтаназирането на животни в Ямболско няма да спира, ще има компенсации

Умъртвяването на овце и кози в Ямболско ще продължи поради случаи на чума в региона. Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече следствие, с цел да се откри от кое място чумата е влезнала в страната. От през вчерашния ден на място е земеделският министър Румен Порожанов по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. Министърът изясни пред животновъдите, че евтанизирането се прави в осъществяване на европейските и международни ветеринарни ограничения, които България се е задължила да съблюдава. Според него, в случай че не се подхващат бързи ограничения, има заплаха болестта да се популяризира в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничавания за експорт на артикули от овце и кози – мляко, сирене, месо.

На места жива верига и митинг посрещнаха ветеринарите, които трябваше да евтаназират всички овце и кози на стопаните. Заради недоволството на земеделците се наложи лекарите да влизат във фермите благодарение на полиция.

Порожанов разгласи пред животновъдите, че ще получат пари за всяко животно. Това обаче не внесе утешение измежду пострадалите стопани. Въпреки, че плановете по пазарни цени демонстрират компенсации от приблизително 225 лв. за животни под селекционен надзор и 140-150 лв. за останалите, министърът се ангажира обезщетенията да бъдат повишени до най-малко 190 -200 лв. на евтаназирана коза или овца. Готовност за погашение на средствата имаше още от понеделник, като ще бъде направено бързо преизчисление на обезщетенията за завишаването им. Регистрираните аграрни стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова през вчерашния ден също излезе с партийна позиция по казуса като разгласи, че визитата на Порожанов в засегнатите от чума по преживните животни региони е закъсняла. " Животните към този момент са избити, поминъкът на хората е лишен. Даваме си сметка, че когато тръгне рискова болест, ограничения би трябвало да се вземат. Но въпросите през днешния ден са повече от отговорите ", уточни Нинова.

" Ще се срещнем със засегнатите стопани, с кметове, с европейските специалисти, които идват в България, с цел да установим истината, да помогнем на хората от района и да се потърси отговорност на отговорните лица ", акцентира тя. В София се организира спонтанен митинг пред Народното събрание в събота на хора, подкрепящи животновъдите. Те се заканиха през днешния ден да отидат и пред президентството, с цел да стачкуват.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР