Ултравиолетовите печки (UV лампи) за гел лак за нокти, които

...
Ултравиолетовите печки (UV лампи) за гел лак за нокти, които
Коментари Харесай

UV лампите за изпичане на гел лак увреждат ДНК?

Ултравиолетовите печки (UV лампи) за гел лак за нокти, които нормално се употребяват за изсушаване на гел маникюр, могат да увредят ДНК в ръцете ни и да причинят разновидности, твърди ново проучване. 
UV лампите са постоянно срещано приспособление в салоните за хубост. Но макар необятното им потребление и обстоятелството, че някои спектри UV лъчи са известни като канцерогенни, в никакъв случай не е имало публично проучване на резултата на предаваната от тях радиация върху клетките на бозайниците.
За разлика от солариумите, които употребяват друг набор на UV светлина (280-400 nm) и е потвърдено, че могат да причинят рак, устройствата за сушене на лак за нокти (340-395 nm) съвсем не са проучени.
„ Ако обърнете внимание на метода, по който тези устройства се презентират - не би трябвало да се притеснявате. Продават се като безвредни. Но доколкото ни е известно, до момента никой в действителност не е изучавал тези устройства и по какъв начин те въздействат на човешките кафези на молекулярно и клетъчно равнище “. Това е мнението на един от създателите на проучването Людмил Б. Александров, професор по биоинженерство, специалист в региона на клетъчната и молекулярна медицина. 
След излагане както на човешки, по този начин и на миши кафези (възрастни човешки кожни кератиноцити, човешки фибробласти на препуциума и миши ембрионални фибробласти) на ултравиолетовите лъчи, предавани от устройствата за сушене на лак за нокти, откривателите разпознали увреждане на митохондриите и ДНК, както и клетъчна гибел.
Само 20 минути в UV лампата, последвани от един час за премахване на вредите и още 20 минути експозиция, довели до измирането на 20 до 30 % от клетките. 20-минутни сесии, извършени в продължение на три поредни дни довели до сред 65 и 70 % клетъчна гибел. Обикновено при правенето на един маникюр с гел лак, всяка от дланите влиза в UV устройството за общо 10 минути, доста по-малко от експозицията, употребена в проучването.
Увреждането, следено в останалите кафези, не постоянно е било възстановимо, което е предизвикало разновидности, сравними с тези, следени при човешки рак на кожата. Според Александров има и някои известия за редки случаи на рак на пръстите при хора, които постоянно си вършат маникюр с гел, като спортистки и модели.
Въпреки че звучи обезпокоително, би трябвало да се подчертае дебело, че изследването не дава директни доказателства, че устройствата за сушене на UV гел лак усилват риска от рак. Също по този начин няма метод да знаем какъв брой постоянно някой би трябвало да си прави ноктите, с цел да бъде изложен на риск от пострадване. Необходимо е дълготрайно епидемиологично изследване, преди да може да се отговори на сходни въпроси.
„ Нашите пробни резултати и предходните доказателства изрично демонстрират, че радиацията, предавана от ултравиолетовите сушилни за лак за нокти, може да аргументи рак на ръцете и че UV лампите, сходно на солариумите, могат да усилят риска от ранен рак на кожата “, пишат създателите на проучването. 
„ Въпреки това, бъдещите широкомащабни епидемиологични изследвания са нужни за точното количествено установяване на риска от рак на кожата на ръцете при хора, които постоянно употребяват UV лампите за гел лак за нокти. Вероятно сходни изследвания ще лишават най-малко десетилетие, с цел да бъдат приключени и след това да бъде осведомена необятната общност.
Проучването е оповестено в Nature Communications.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР