Ултрачувствителен тест е разработен с помощта на електрохимичен сензор, базиран

...
Ултрачувствителен тест е разработен с помощта на електрохимичен сензор, базиран
Коментари Харесай

Пробив! Учени от САЩ с нов метод за откриване на К-19 за по-малко от 5 минути

Ултрачувствителен тест е създаден благодарение на електрохимичен датчик, основан на хартия, който е кадърен да открие наличието на ковид единствено за пет минути, настояват откривателите от Университета на Илинойс Грейнджър Инженеринг лицей.

Тъй като пандемията Covid-19 продължава да се популяризира по целия свят, откривателите от разнообразни лаборатории измислят разнообразни тактики, които могат да оказват помощ за следенето на вируса. Новото изследване демонстрира опцията за разкриване на вируса посредством бърз способ с потреблението на графен биосензор, който може да се приспособява към други вируси.

Екип, управителен от професор Дипанян Пан, рапортува своите открития в ACS Nano, което демонстрира, че студент по биоинженерство, Маха Алафийф от Университета на Илинойс Грейнджър е създала взаимно бърз, ултрачувствителен тест, употребяващ електрохимичен датчик на хартия, който може да открие на вируса за по-малко от пет минути.

„ В момента претърпяваме събитие, изменящо живота един път на век. Отговаряме на тази световна потребност от холистичен метод, като създаваме мултидисциплинарни принадлежности за ранно разкриване и диагностика и лекуване на ТОРС-CoV-2 “, сподели Alafeef.

Двете необятни категории Covid-19 проби на пазара или употребяват противоположна транскриптаза в действително време полимеразна верижна реакция (RT-PCR) и тактики за хибридизация на нуклеинова киселина за идентифициране на вирусна РНК, или се концентрира върху откриването на антитела. Въпреки това може да има закъснение от няколко дни до няколко седмици, откакто човек е бил изложен на вируса, с цел да създаде откриваеми антитела.

През последните години откривателите реализираха прочут триумф със основаването на биосензори за грижа, употребяващи 2D наноматериали като графен за разкриване на болести. Основните преимущества на биосензорите, основани на графен, са тяхната сензитивност, ниска себестойност на производството и бърз поврат на разкриване.

Настоящи проби за Covid-19, основани на РНК, ревизират за съществуването на N-ген (нуклеокапсиден фосфопротеин) върху вируса SARS-CoV-2. В това проучване екипът е проектирал антисенс олигонуклеотидни (ASO) сонди, ориентирани към два района на N-гена. Насочването към два района подсигурява надеждността, ако един район претърпи генна разновидност.

Освен това златните наночастици (AuNP) са затворени с тези едноверижни нуклеинови киселини (ssDNA), което съставлява ултра-чувствителна сензорна сонда за РНК на SARS-CoV-2.

Екипът тества успеваемостта на този датчик, като употребява позитивни и негативни проби на Covid-19. Сензорът сподели доста нарастване на напрежението на позитивните проби спрямо негативните и удостовери съществуването на вирусен генетичен материал за по-малко от пет минути. Освен това датчикът съумя да разграничи натоварването с вирусна РНК в тези проби. „ Вирусното натоварване е значим количествен индикатор за развиването на инфекцията и предизвикателство за премерване благодарение на съществуващи диагностични способи “, обявиха откривателите.

Не единствено това, само че тази платформа има широкообхватни приложения заради своята преносимост и ниска цена. Сензорът, когато е интегриран с микроконтролери и LED екрани или със смарт телефон посредством Bluetooth или wifi, може да се употребява на мястото на грижа в лекарски кабинет или даже вкъщи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР