Улиците в София се метат предимно на ръка, а не

...
Улиците в София се метат предимно на ръка, а не
Коментари Харесай

XXI век: София ще се чисти с метли през 2023-а

Улиците в София се метат най-вече на ръка, а не механизирано и по този начин ще бъде и през 2023 година Това демонстрира планът за план-сметка за чистотата и събирането на сметта в Столичната община, показан в комисията по бюджет и финанси.

За ръчно метене на улиците се възнамеряват 14 млн. лева, а за механизирано - малко над 2 млн. лева Отделно се дават още 4.2 млн. лева единствено за събиране на сметта от уличните кошчета в София.

" Неоправдано към момента се заделят доста по-големи средства за ръчно метене на улиците, което е безусловно безсмислено, за сметка на машинното разчистване ", разяснява общинският консултант Бойко Димитров от " Демократична България ".

Една от аргументите общината да натъртва на ръчния труд е обезпечаването на работа на нискообразовани хора в областта на чистотата. " Така Столичната община си поддържа контингент от заети хора (а те са хиляди), които да правят някаква работа с метлите с неразбираем резултат ", допуска той.

В удостоверение на тази теза са и изнесените данни за 2022 година от зам.-кмета по екологията Десислава Билева. До 30 септември ръчно са изметени 845 974 дка улици и тротоари, до момента в който механизирано (с машини) са близо 4 пъти по-малко - 239 491 дка. С автоцистерни с маркуч са измити общо 83 478 дка, а с автоцистерни с дюзи - 173 554 дка. През идната година се възнамерява да се усили площта с механизирано метене с 4%.

План-сметката за 2023 година ще е в размер на 260 млн. лева, което е с 22 млн. лева повече по отношение на тази година. " Увеличението е най-много поради нарасналите цени на електрическата енергия ", разясни Билева.

Рязко ще се увеличи кратността на миенето на улиците, където минава градски превоз - 7 пъти годишно, и на вътрешните квартални улици - 8 пъти годишно. " Това е доста нарастване и резултатът, който залагаме в последните години с повишение на кратността, към този момент работи ", означи Билева.

Средствата в план-сметката за 2023 година са разпределят по следния метод: 101.5 млн. лева - за миене и метене на улици, тротоари и площади; 78 млн. лева за събиране и транспорт на битовите отпадъци; 74.7 млн. лева - за поддържане и употреба на депата за боклуци и 5.96 млн. лева за прехрана и заплати на Столичния инспекторат.

Изпълнението на план-сметката за 2022 година - 67%, към този момент

От общо 240 млн. лева, планувани за почистване и събиране на отпадъците в София в план-сметката на 2022 година, до 30 септември са изразходвани 67.5% - 160.55 млн. лева Това демонстрира, че общата сума за поредна година няма да бъде изразходена. За минали години осреднено не доближаваме и 90% асимилиране на парите, означи зам.-председателят на финансовата комисия Иван Таков от Българска социалистическа партия.

" По данни за интервала 2014-2020 година Столичната община е събрала от такса боклук общо 190 млн. лева повече, в сравнение с е изразходвала за дейностите по план-сметката - почистване и събиране на отпадъците. От няколко години средства от такса битови боклуци (ТБО) се разходват за други действия, които не са свързани с чистенето на града, а това не е изключително законно ", предизвести Таков.

Такса боклук за физически лица няма да има изменение, съгласно плановата план-сметка. Размерът й ще се дефинира по същата формула - 1.6 промила от данъчната оценка на недвижимия парцел. С нея жителите заплащат извозването на сметта, миене и метене на улиците и публичните пространства, както и обезверждането на депата за боклуци.

" Никъде не са планувани средства за поетапното въвеждане на разделно събиране на биоразградимите боклуци от семействата. Има европейски наставления и от 2024 година би трябвало да се събират разделно в цяла София, и ние, общинският съвет, би трябвало да приемем пророграма в тази тенденция и тя би трябвало да има финансова аргументация ", предизвести Димитров.

План-сметката за идната година следва да се разиска в комисиите и да се гласоподава в Столичния общински съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР