Улица в Пазарджик и площадът в Мало Конаре ще носят

...
Улица в Пазарджик и площадът в Мало Конаре ще носят
Коментари Харесай

Именуват улица и площад на Величко Минеков по инициатива на ...

Улица в Пазарджик и площадът в Мало Конаре ще носят името на огромния български създател проф. Величко Минеков. Това стана ясно на откритата през вчерашния ден обичайната галерия на локалното посланичество на СБХ в Пазарджик, с което креативната общественост означи 18 октомври - ден на Свети Лука, настойник на художниците. 

" Вие имате една велика задача - да лекувате посредством вашите творби. Живеем във времена, в които има от ден на ден потребност от просвета, изкуство, положителни образци, сподели регионалният шеф Трендафил Величков при откриването на експозицията.

Той поздрави представителството на СБХ Пазарджик за подетата самодейност улица в Пазарджик и площадът в село Мало Конаре да бъдат именувани на огромния български ваятел проф. Величко Минеков.

Творецът е роден в Мало Конаре на 13 октомври 1928 година, а животът му до последно остава прочувствено привързан с родното село и с Пазарджик. Това описа преди дни неговият наследник - проф. Велислав Минеков, който гостува в града във връзка на няколко културни начинания и имаше достойнството пръв да види изложбата, подредена в памет на бележития си татко в Художествената изложба " Станислав Доспевски ".

Пазарджишката изложба има най-богатата сбирка от  творби на проф. Величко Минеков, добити в интервала от 1976 до 2019 година. Тя включва 157 рисунки, литографии и 76 статуи. От тях 19 монументални произведения образуват експозиция навън в централна градска част и са емблематични за град Пазарджик.

През годините галерията е провела няколко огромни празнувания на проф. Величко Минеков - 1979 година, 1998 година, 2008 година и 2019 година във връзка 90 годишнината на скулптора. От тази галерия е и последната дарена от създателя творба, обогатила сбирката - „ Портрет на Анна Машева ”. Анна Машева е учителката на проф. Величко Минеков по изобразяване в Мъжката гимназия в Пазарджик и сестра на известния художник Георги Машев. От нея той получава първи поощрения в региона на  изобразителното изкуство. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР