Улични камери за видеонаблюдение в Пловдив, София и Бургас запечатали

...
Улични камери за видеонаблюдение в Пловдив, София и Бургас запечатали
Коментари Харесай

Молдовците, ударили банкомат в Пловдив, се оказаха братя, влезли у нас като туристи

Улични камери за видеонаблюдение в Пловдив, София и Бургас запечатали маршрута, по който се отдръпнали апашите, гръмнали банкомат преди дни в пловдивския регион „ Тракия ”. Те били двама и пътували с черен „ Голф 4 ” с крадени номера. След удара се отдръпнали в посока автомагистрала „ Тракия ” към Бургас.

Заедно с тях имало и момиче, ролята на което била заслон, в случай че автомобилът им бъде спрян от пътна полиция, написа " Монитор ".

Единият от братята – Евгени Неделев на 22 години от Молдова, е бил задържан точно в Бургас. Другият обаче към този момент бил съумял да напусне България и бил разгласен за търсене от Европол.

Плячката на братята молдовци от банкомата в Пловдив била тъкмо 215 000 лв.. От тази сума са открити единствено 88 000 лв.. Някои от банкнотите били обгорели поради гърмежа на банкомата. Останалите 127 000 лв. се наблюдава къде са, тъй като бързо били заменени в чейнч бюра. Това огласиха на конференция в Пловдив основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. ком. Младен Маринов, зам.-районният прокурор Румяна Калеева, шефът на Групово дело „ Национална полиция” гл. ком. Христо Терзийски и шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Пловдив ст. ком. Атанас Илков.

Младен Маринов посочи, че групата има отношение и към опита за грабеж на банкомат в столичния квартал „ Люлин”. Проверява се дали същите братя молдовци са създатели на разрушените банкомати от 2014 година в пловдивските села Ръжево Конаре и Устина. „ Тези лица разчитат на това, че не са регистрирани като непрекъснато пребиваващи в страната. Мобилни са. Извършват закононарушението и напущат страната”, сподели Маринов.

Схемата, по която работили била простичка. Набелязвали банкомати, които били наоколо до оживени места и автомагистрали. Точно преди удара крадели регистрационните номера на някоя друга кола, паркирана наоколо и ги слагали на своя автомобил. Правели няколко бързи удара, след което напускали страната. Конспиративността им и бързото им напредване в разнообразни градове правело мъчно залавянето им, изясни Младенов.

Последните два банкомата в София и в Пловдив взривили с пропан бутан. Предишните устройства взломявали с ацетилен, каквито случаи имало в София, Дупница и Пловдив. С пропан бутан било по-опасно и за самите причинители, само че очевидно методът бил по-ефективен и бърз метод да доближат до парите.

Евгени Неделев и брат му пристигнали в България, като туристи, на 17 юни. За малко време обитавали в разнообразни градове – София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен. След удара в Пловдив братята отишли до бургаския квартал „ Славейков”, където паркирали голфа с крадените номера. Полицията в Бургас следила автомобила няколко дни. Във вторник вечерта Евгени и момичето отишли с голфа до автомивка, с цел да заличат следите и тогава мъжът бил задържан. Девойката, която също е от Молдова, не е упрекната от прокуратурата, защото се оказало, че тя нямала общо с закононарушенията и че единствено придружавала братята в колата им.

„ Момичето е била техен сателит. Не е знаела какво правят. Те бяха почнали да мият автомобила, с цел да заличат следите по и вътре в моторното транспортно средство”, изясни Илков. Той посочи, че към този момент са събрани доста улики, които заковават двамата братя в закононарушението в Пловдив. „ И в София банкоматът се намира на сходно място. А и номерът, който са свалили от различен автомобил, е станало също директно преди деянието”, добави Маринов.

Разследващите нямат информация по какъв начин братята са избрали банкомата в Пловдив. Предполагат, че е на инцидентен принцип и са улучили десетката с намиращите се в устройството 215 000 лв.. Двамата братя са млади, на по 22 и 23 години. Мярката за неотклонение на задържания ще бъде в петък, посочи прокурор Калеева. Задържаният не е давал никакви пояснения досега.

Разследващите се свързали с сътрудниците си от Молдова и открили, че закопчаният Евгени Неделев е престъпно проявен за обири в Молдова и няколко пъти е бил обявяван за търсене от молдовските служби. Предстои лицата да бъдат подадени към Европол, с цел да се ревизира какво са правили на територията на целия Европейски Съюз и дали са взривявали банкомати в Германия и в Холандия, където такива обири са чести. Предстои инспекция и по остарели случаи на неразкрити кражби на банкомати”, сподели Терзийски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР