Улични боеве се водят в украинската столица Киев, след като

...
Улични боеве се водят в украинската столица Киев, след като
Коментари Харесай

Руски части влязоха в Киев, водят се улични боеве

Улични боеве се водят в украинската столица Киев, откакто на третия ден от нашествието съветските елементи влязоха в града, съобщавата международните организации. Въпреки изразеното ден по-рано предпочитание за започване на договаряния сред двете страни, огънят не е преустановен. Вместо това съветската войска се пробва да превземе столицата. Според украинските управляващи цел номер едно продължава да бъде президентът Володимир Зеленски и възможната промяна на държавното управление.

Няма да сложим оръжие

Още в петък украинският държавен глава предизвести, че се чака тежка нощ в Киев и опит на руснаците да завладяват града. Според организация " Ройтерс " в столицата се чува непрекъсната засилена артилерийска пукотевица. Градът е нападнат и с ракети. Украинската войска заяви за тежки боеве югозападно от града до въздушната база във Василкив, която е атакувана от парашутисти. Българска телеграфна агенция оповестява, че е отблъсната съветска офанзива по една от позициите на главната пътна артерия в Киев – " Проспекта на успеха ".

Има боеве покрай южните украински градове Херсон, Николаев и Одеса, заяви Михайло Подоляк, консултант на украинския президент. Според него все още няма късмет Мариопул да бъде високомерен. Съобщава се и за пукотевица в центъра на Киев покрай постройката на държавното управление.

Във видео, оповестено в туитър в събота сутринта, Зеленски съобщи, че не е заповядвал на армията да постави оръжие, каквито клюки имало.

" Има доста подправени вести, че съм наредил на военните да сложат оръжие и че е почнала евакуация. Тук съм. Ще продължим да пазиме страната си ", сподели той.

Не вірте фейкам. pic.twitter.com/wiLqmCuz1p

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 26, 2022

В идващ пост Зеленски съобщи, че е приказвал с френския президент Еманюел Макрон. Украйна чака доставки на оръжие и техника от сътрудниците си, съобщи той.

A new day on the diplomatic frontline began with a conversation with @EmmanuelMacron. Weapons and equipment from our partners are on the way to Ukraine. The anti-war coalition is working!

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 26, 2022

Време е да завърши полемиката за приемане на Украйна в Европейски Съюз, написа още Зеленски.

Това не е дипломация

Зеленски е изискал от премиера на Израел Нафтали Бенет да посредничи в спора с Русия, съобщи Българска телеграфна агенция, позовайки се на " Ройтерс ". Източникът на тази информация е украинският дипломат в Израел Евхен Корнючук. Той разясни, че от минимум година се е говорело с израелците да изиграят възможна посредническа роля в опълчването сред Русия и Украйна.

" Нашето управление има вяра, че Израел е единствената демократична страна, която има отлични връзки с двете страни ", сподели дипломатът. Засега представител на Бенет не е коментирал тази информация.

Ден по-рано стана ясно, че съветската страна е предложила договарянията да са в беларуската столица Минск. Укрианците пък са упорствали това да се случи във Варшава или в Будапеща. Първоначално Владимир Путин се съгласи на договаряния, само че по-късно прикани украинските военни да извършат прелом и да вземат властта в свои ръце.

Същевременно представителят на украинския президент Серхий Никифоров съобщи, че Украйна и Русия дискутират място и време за диалози между тях, съобщи Ройтерс. " Украйна е била и остава подготвена да приказва за преустановяване на огъня и за мир ", съобщи Никифоров във Facebook.

Съединени американски щати не мислят че Киев би трябвало да одобри офертата на Москва за започване на договаряния, тъй като да се дискутира под опасност не е същинска народна власт, съобщи представителят на американския Държавен департамент Нед Прайс, предадоха международните организации.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР