Улеснява се процедурата за регистрация на доставчиците на GPS данни,

...
Улеснява се процедурата за регистрация на доставчиците на GPS данни,
Коментари Харесай

Улеснява се процедурата за регистрация на доставчиците на GPS данни за толтаксуването

Улеснява се процедурата за регистрация на доставчиците на GPS данни, които ще се употребяват за пресмятане на дължимите от тежкотоварните коли толтакси, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройство.

Доставчиците на GPS данни ще дават за обработка на националните снабдители на услуги - сътрудници на Агенция " Пътна инфраструктура ", информация за географското позициониране на техните клиенти по републиканската пътна мрежа.

На база на обработените GPS данни " елките " на Националното толуправление ще пресмятат дължимата толтакса на съответния тежкотоварен автомобил.

Това планува оповестеният за публично разискване план на промени в Наредбата за изискванията, реда и разпоредбите за създаване и действие на смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние. С промените Наредбата се привежда в сходство с поправките в Закона за пътищата.

Действащата разпоредба планува доставчиците на декларирани (GPS) данни да подписват контракт при Общи условия с АПИ, която да обработва и добавя информацията за изчисляването на дължимите толтакси. С измененията в наредбата се предлага да отпадне тази нужда и да се понижат условията към доставчиците на декларирани (GPS) данни, а те да подписват контракт с Националните снабдители на услуги и ЕУЕСТ доставчиците. Партньорите на АПИ ще обработвата GPS данните и ще ги трансформират в т.нар.тол заявления, които ще изпращат към толсистемата за пресмятане на дължимата толтакса. Отпадането на този ангажимент на АПИ няма да изисква спомагателен финансов запас.

Същевременно Пътната организация резервира контролните си функционалности над активността на доставчиците на декларирани (GPS) данни, като се планува да ги вписва в обществен лист при облекчени условия.

Запазват се условията към доставчиците на декларирани данни да имат годен документ според БДС EN ISO 9001 или равностоен документ, да разполагат с техническо съоръжение, належащо за събиране и даване на данни за географското позициониране и изминатите сектори от платената пътна мрежа. Те би трябвало също по този начин да имат профилиран личен състав с опит и с нужната подготовка, посредством който да могат непрестанно да извършват условията на АПИ, както и да имат добра известност.

С измененията в Наредбата се привежда в сходство със Закона за пътищата отстраненото обвързване АПИ да провежда разпространяването на бордови устройства, регистрацията на ползватели на платената пътна мрежа, директното им отчитане и асимилиране на суми от поддържан от тях баланс. Тези действия ще бъдат напълно трансферирани върху търговците, които в другите си качества дават услуги по електронно събиране на пътни такси, като АПИ няма да заплаща в допълнение за това.

Услугите, предоставяни в разкриваните от АПИ пунктове за продажба, ще бъдат заплащане на винетна такса и пазаруване на маршрутна карта. Тол такса ще може да се заплаща в пунктовете за продажба, разкривани от националните снабдители на услуги и от ЕУЕСТ доставчиците.
/24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР