Улеснения за гражданите и бизнеса при ползване на услугите от

...
Улеснения за гражданите и бизнеса при ползване на услугите от
Коментари Харесай

Нови правила при работата на кадастъра улесняват гражданите и собствениците на земя

Улеснения за жителите и бизнеса при прилагане на услугите от кадастъра, плануват редица промени в Закона за кадастъра и имотния указател.

Към документите, нужни за издаване на актове, с които се признава или се трансферира право на благосъстоятелност, или се учредява, трансферира, променя или приключва друго вещно право върху неподвижен парцел, или се учредява ипотека, се прибавя схема-проект.

С цел отбрана правата на притежателите, се вкарва изискването при започване на административно произвеждане по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, заинтересуваните да бъдат уведомявани по реда на Административнопроцесуалния кодекс, написа Pariteni.bg. Изключение се планува, когато става въпрос произвеждане по изменение на Kадастралния указател на недвижимите парцели.

Отпада задължението на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да основава структурни подразделения в седалищата на районните съдилища, така наречен изнесени работни места. За основаването им са нужни пространства, за които организацията би трябвало да заплаща наем или да бъдат предоставени безплатно от общинските администрации или от други административни органи по места. Необходимо е изнесените работни места да бъдат обезпечени със чиновници от състава на Служба по геодезия, картография и кадастър, каквито няма, се показва в претекстовете за смяната.

Премахва се и нормативното условие кадастралната карта и кадастралните регистри при основаването им да се изчертават на полиестерна недеформируема материя. Те се основават, поддържат и съхраняват в дигитален тип, посредством средствата на осведомителната система. Поради непрекъснатата актуализация на данните, съдържащи се в Кадастрална карта и кадастрални регистри КККР, доста скоро след изчертаването на полиестерната недеформируема материя губят актуалността си. Изчертаването не е належащо и води до разноски на средства за основаване и запазване на разпечатката.

Законопроектът планува понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса, като се въвежда възбрана да се изискват информация и документи, нужни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - АГКК, които се съдържат в обществен указател, и която може да бъде получена по длъжностен път.

АГКК ще издава електрони документи, които при поискване ще могат да се разпечатват на книжен притежател. Издаваните електронни документи ще имат код, посредством който всеки, разполагащ с този код, ще може да прави инспекция в осведомителната система на кадастъра за съществуването и валидността на документа. При заявяване на административни услуги заявителите наложително следва да се разпознават, като в случаите на заявяване на услуги по електронен път идентифицирането ще се прави по реда на Закона за електронна идентификация.

Променя се определението и се стеснява се обсегът на непълноти или неточности. Процедурата по премахване на непълноти или неточности ще се ползва единствено за поземлени парцели. Тя няма да е използвана за здания. За тях ще се ползва по-облекчен ред – без издаване на заповед, защото постройките се отразяват в кадастралната карта по този начин, както са построени на място, без да се следи за правомерност на градежа. Съществуваща на терена постройка, която не е нанесена в кадастралната карта в производството по основаването ѝ, слага в дискриминационно състояние нейния притежател, който няма отговорно неизпълнени отговорности по ЗКИР.

В практиката е открито, че не са малко случаите, в които в произвеждане за премахване на недостатъчност или неточност се оспорва нанасянето на съществуваща постройка, която е незаконна по смисъла на Закона за устройство на територията. От друга страна, кадастралната карта е източник на данни за проектите за ръководство на територията, в това число за опасности от наводнения и други естествени бедствия, и изчезнали или неопределено отразени здания, заради противоречие на заинтригувана страна в производството по премахване на недостатъчност или неточност, води до неактуалното ѝ наличие.

Въвежда се опция за премахване на несъответствията в рамките на поземлените парцели в неурбанизирана територия, по искане на заинтригувано лице. Към момента не са  основани кадастрална карта и кадастрални регистри за 2,43% от територията на цялата страна, които обгръщат урбанизирани територии, заети от дребни обитаеми места, написа в претекстовете към плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР