Украйна заяви, че е изправена пред ожесточени боеве на изток,

...
Украйна заяви, че е изправена пред ожесточени боеве на изток,
Коментари Харесай

Ожесточени боеве в Източна Украйна след руското изтегляне от Херсон

Украйна съобщи, че е изправена пред яростни боеве на изток, откакто съветските войски се изтеглиха от южния град Херсон.

Междувременно НАТО и Полша заключиха, че ракетата, която се разруши в Полша, евентуално се е отклонила, откакто е била изстреляна от противовъздушната защита на Украйна.

Посланиците в НАТО организираха незабавни диалози в отговор на детонацията на ракета руско произвеждане, при която починаха двама полски жители покрай границата с Украйна.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че става дума за изолиран случай и няма непосредствена опасност за полските жители. По думите му ракетата С-300 е остаряла, създадена в Съветския съюз, и е доста евентуално да е изстреляна от украинската противовъздушна защита. Въпреки това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни, че отговорността е на Русия, която стартира войната в Украйна, довела до тази обстановка.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани съдружниците на Киев да споделят " всички данни " за ракетата, паднала в Полша:

" Украинската позиция е доста транспарантна: ние се стремим да установим всички детайлности, всеки факт. Затова имаме потребност нашите експерти да се включат в работата на интернационалното следствие и да получат достъп до всички данни, с които разполагат нашите сътрудници и мястото на детонацията. Цялата наша информация е в цялостен достъп, даваме я на нашите сътрудници от нощта, от първите часове, когато светът стартира да схваща какво се е случило.

Зеленски приключи вечерното си видеообръщение с минута безмълвие в памет на жертвите на войната в Украйна и тези от случая в Полша. По-рано през вчерашния ден украинският президент съобщи, че няма подозрение, че ракетата е съветска, като се базира на военните отчети, с които разполага.

Руското външно министерство съобщи, че " хаосът " към обвиняванията за съветско присъединяване е " част от систематичната антируска акция на Запада ".

Ракетният случай се случи, откакто Русия изстреля десетки ракети по градове в Украйна, ориентирани към нейната енергийна мрежа, което докара до спиранията на тока за милиони хора. Според Киев това е била най-интензивната офанзива от началото на продължаващата към този момент девет месеца война. Съобщава се и за тежки боевете в източния район Донецк. Украинските сили са отбили офанзиви против Авдеевка и Билохоровка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР