Украйна зася около 70 милиона хектара с пролетни култури през

...
Украйна зася около 70 милиона хектара с пролетни култури през
Коментари Харесай

Украйна е изнесла над един милион тона зърно през април въпреки войната

Украйна зася към 70 милиона хектара с пролетни култури през тази година. Това е с 25% до 30% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година и е изнесла 1,090 милиона тона зърно през април, заяви през вчерашния ден украинският министър на земеделието Никола Солски. Той акцентира смисъла на експорта на зърно през Румъния, защото Русия блокира украинските пристанища, само че сподели, че този експорт ще се усложни след два месеца заради износа на новата годишна продукция за Румъния и България, писа електронното издание agrozona.bg

„ Трябва да разберете, че тъкмо след два месеца румънска, българска, сръбска, унгарска зимна пшеница и ечемик ще бъдат изнесени и ще има огромна конкуренция. Това ще усложни способността на украинското зърно да се движи в тази посока “, споделя Никола Солски. Той прибавя, че в посока Полша преди всичко ще бъде прегледан разновидността за контейнерни сухи пристанища.

„ Не можем да преместим нашите зърновози до западната граница, тъй като те не минават по полската теснолинейка. Използва се и за транспорт на пасажери, тъй че е издигната по този начин, че и най-малките ни зърновози да не могат да минат. Следователно можем да използваме посоката при презареждане в европейски вагони, които не са толкоз доста “, отбелязва Никола Солски. По думите му контейнерите не са задоволителни. Дори в случай че няколко хиляди контейнера, които са в Украйна, се употребяват единствено за превозване на зърно, това няма да избави обстановката.

„ Операцията по сеитба продължава интензивно макар компликациите, свързани главно с веригата за доставки “, сподели украинският министър на земеделието на конференция, като изясни, че сеитбата тази година не е била със същото качество като предходната и че посевните площи с царевица са по-малки.

Украйна беше четвъртият по величина експортьор на царевица в света за интервала 2020-2021 година и шестият по величина експортьор на пшеница, съгласно Международния съвет по зърното.

Нахлуването на Русия през февруари способства за неустойчивостта на интернационалните пазари, като увеличи цените на суровините и дестабилизира веригите за доставки. Около 25 милиона тона зърно са уловени в Украйна поради дестабилизирането на

инфраструктурата и блокадата на черноморските пристанища, оповестиха от Организация на обединените нации.

Украинските аграрни чиновници споделят, че експортният остатък е 12 милиона тона, а анализатори споделят, че големите ресурси, арестувани в Украйна, няма да оставят място за нови култури.

Никола Солски повтори изказванията, че Русия е крала зърно от украинска територия по време на войната, и сподели, че Киев счита цялото зърно, превозено до Крим през пристанището Севастопол, за откраднато.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР