Украйна започна разследване за откриване на руски войници, които очевидно

...
Украйна започна разследване за откриване на руски войници, които очевидно
Коментари Харесай

Украйна разследва убийството на невъоръжен военнопленник от руски войници

Украйна стартира следствие за разкриване на съветски бойци, които явно са умъртвили невъоръжен украински военнопленник, откакто видео с разстрела му обиколи обществените мрежи, заяви Би Би Си.

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин сподели, че към този момент е формирано наказателно следствие, а външният министър Дмитро Кулеба написа в " Туитър ", че фрагментите са " следващото доказателство, че тази война е геноцидна " и прикани за " неотложно следствие " от Международния углавен съд.

Президентът Володимир Зеленски даде обещание убийците да бъдат открити.

На видеото се вижда по какъв начин украинският боец пуши цигара в окоп. Той споделя " Слава на Украйна! " преди да бъде прострелян с автоматизирано оръжие.

На фрагментите един от стрелците, за който се счита, че е съветски боец, се чува да споделя " умри " и да употребява хула, откакто военнопленникът е убит.

 Какво ще става след войната: Специалното студио на Какво ще става след войната: Специалното студио на " Дневник " за Украйна

Предполагаемият палач или убийци, които не се виждат в клипа, не са разпознати.

Видеото се появи за първи път в обществените мрежи в понеделник. Би Би Си не удостовери къде и по кое време са направени фрагментите или по какъв начин боецът е бил хванат.

Тимофий Шадура е липсващ на 3 март

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи: " Разстрелът на невъоръжен пандизчия е цинично и безочливо неуважение на нормите на интернационалното филантропично право и обичаите на войната. Това вършат безполезните убийци, а не воините. Руските окупатори за следващ път демонстрираха, че главната им цел в Украйна е бруталното изтребване на украинците ".

Русия не е коментирала обществено случая.

Във вторник украинските военни показаха името на боеца като Тимофий Шадура, базирайки се на предварителна информация.

Неговото поделение - 30-та обособена механизирана бригада, заяви, че той е бил забелязан за последно на 3 февруари близо Бахмут, който сцена на яростни боеве през последните месеци.

Но добави, че идентификацията може да бъде приключена едвам откакто тялото бъде върнато.

Преди боецът да бъде назван, сестрата на Шадура, Олия, сподели, че е разпознала брат си: " [Той] сигурно би бил кадърен да се изправи против руснаците по този метод ", сподели тя пред Би Би Си.

Киев и неговите западни съдружници упрекнаха съветските войски в осъществяване на всеобщи военни закононарушения, които Москва отхвърля.

Въпреки това Украйна упрекна съветските войски в изтезания, изнасилвания и убийства на украински военнопленници.

Миналия юли се появи видео, което демонстрира по какъв начин покорен украински боец е скопен в окупирания от Русия район Донбас в Източна Украйна. Руският боец, сниман да прави офанзивата в град Северодонецк, беше разпознат като член на част, принадлежаща на чеченския водач Рамзан Кадиров.

През ноември Москва упрекна украинските сили в изтезанието на група съветски пандизчии.

Това последва видео от фронтовата линия в Източна Украйна, което демонстрира очевидното предаване на съветски бойци в случай, приключил със гибелта им. Според Киев предаването е било " инсценирано " от съветските войски в опит да нападат своите похитители.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР