Украйна започна разследване за екзекуцията от руските сили на двама

...
Украйна започна разследване за екзекуцията от руските сили на двама
Коментари Харесай

Киев: Русия екзекутира невъоръжени украински войници

Украйна стартира следствие за " изтезанието " от съветските сили на двама невъоръжени украински бойци, за които се твърди, че са алармирали желанието си да се предадат. Украински публични лица осъдиха докладвания случай като " военно закононарушение ". Официална реакция от Москва няма.

В събота къс видеоклип, чиято достоверност може да бъде доказана от Агенция Франс Прес, беше оповестен в Telegram, показващ по какъв начин двама мъже излизат от леговище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група бойци. Това е последвано от нещо, което наподобява като пукотевица и издигащ се пушек, преди видеото да прекъсне ненадейно.

Прокуратурата в източноукраинския район Донецк сподели, че съгласно " предварителни данни " изображенията са снимани край село Степове, покрай източния град Авдеевка, където бушуват боевете. „ На видеото се вижда по какъв начин група хора в съветски униформи разстрелват от близко двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската войска, които се предадоха в плен “, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са почнали следствие.

Убийството на военнопленници е жестоко нарушаване на Женевските конвенции и се класифицира като съществено интернационално закононарушение. Центърът за стратегически връзки на украинската войска съобщи в събота, че има " доказана информация ", че видеото демонстрира " изтезанието " от съветските сили на " невъоръжени бойци ".

Украинският омбудсман по правата на индивида Дмитро Лубинец осъди случая като " военно закононарушение ".

Украинските бойци " бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати ", написа Лубинец в Telegram в събота. " Те не представляваха никаква опасност! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници ".

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук упрекна съветските сили в нарушение на разпоредбите за водене на война. Украинската войска прикани интернационалната общественост да потърси " отговорност " на военното управление на Русия.

През март друго видео стана вирусно, показващо украински боец, който е убит, откакто крещи „ Слава на Украйна “. По това време висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк сподели, че неговата работа е документирала голям брой нарушавания на интернационалното филантропично право против военнопленници. Те включват " многочислени бързи изтезания и целенасочени офанзиви против цивилни " от съветските сили и обвързваните с тях въоръжени групи като наемните сили на Вагнер, както и " 621 случая на насилствени изгубвания и случайни арестувания ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР