Украйна замени съветския герб с тризъбец върху извисяващата се киевска забележителност

...
Украйна замени съветската емблема, която някога е украсявала една от
Коментари Харесай

Украйна замени съветската емблема, която някога е украсявала една от най-разпознаваемите забележителности на нацията, с герба на страната

От Associated Press, 6 август 2023 г., 12:43 ч. Украйна ще възвърне културната идентичност на страната от съветското минало на фона на продължаващата инвазия на Русия.

Издигната през 1981 г. като част от по-голям комплекс, в който се помещава националният музей на Втората световна война на Украйна, паметникът Майка Украйна се издигаше на десния бряг на река Днепър в Киев, обърнат на изток към Москва.

Създадена в образа на безстрашна жена воин, високата 200 фута (61 метра) статуя преди това държеше меч и щит, украсен със съветския герб: кръстосани сърп и чук, заобиколени от житни класове.

В неделя тази емблема беше заменена с украинския тризуб, тризъбеца с три зъбеца, който беше официално приет като герб на независима Украйна на 19 февруари 1992 г. .

Работниците започнаха да премахват стария герб в края на юли, но лошите метеорологични условия и продължаващите въздушни нападения забавиха работата. Завършената скулптура ще бъде официално открита на 24 август — Деня на независимостта на Украйна.

Ремонтът също така съвпада с новото име на статуята, която преди беше известна под Името от съветската епоха на „паметника на Родината“.

Промяната е само част от дългогодишното усилие в Украйна да изтрие следите от съветско и руско влияние от публичните си пространства – често чрез премахване на паметници и преименуване на улици в чест на украински художници, поети и войници вместо руски културни дейци.

Повечето съветски и комунистически символи бяха забранени в Украйна от парламента на страната през 2015 г., но това не включва паметници от Втората световна война като статуята Майка Украйна.

Около 85 процента от украинците подкрепиха премахването на сърп и чук от забележителността, според данни от Министерството на културата на страната, публикувани миналата година.

За мнозина в Украйна съветското минало е синоним на руския империализъм, потисничеството на украинския език и Гладомора, предизвикан от човека глад, който уби милиони украинци и е признат за акт на геноцид както от Европейския парламент, така и от Съединените щати.

Движението за декомунизация беше ускорено само от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., където утвърждаването на националната идентичност се превърна във важна проява на единство, докато страната се бори под ужаса на войната .

В изявление, отбелязващо премахването на емблемата на техния уебсайт, националният музей на Втората световна война на Украйна описва съветския герб като символ на тоталитарен режим, който „ унищожи милиони хора.”

„Заедно с герба сме изхвърлили маркерите на нашата принадлежност към „постсъветското пространство". Ние не сме „пост-", но суверенна, независима и свободна Украйна.”

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР