Украйна все пак очаква директна военна помощ от България и

...
Украйна все пак очаква директна военна помощ от България и
Коментари Харесай

Украйна се надява на военна помощ от България

Украйна въпреки всичко чака директна военна помощ от България и двудневната аудиенция на външния министър на страната Дмитро Кулеба не е просто протоколна, както разгласи през вчерашния ден председателката на парламентарната комисия по външна политика Венцислава Любенова.

Кулеба е обсъждал в няколко от извършените досега срещи на високо държавно равнище даването на всякаква помощ на Украйна, в това число и военна, стана ясно от изказвания, както в пленарна зала, по този начин и в коридорите на Народното събрание.

Въпросът за даване на военна помощ на Украйна е бил разискван на срещата сред премиера Кирил Петков и Дмитро Кулеба, заяви външният ни министър Теодора Генчовска. Тя посочи, че не е участвала на въпросния диалог и тази тематика не е била повдигана на диалозите във Външно министерство

„ Доволен съм от срещите с вашия външен министър, министър председател и президент. Дали ще получим военна помощ от България, това зависи от политическата полемика в Народното събрание, до тогава ще се бием с каквото имаме ”, разяснява пред публицисти украинският външен министър след диалозите, които организира през днешния ден в парламентарната комисия по външна политика. „ България е направила в действителност доста за европейската интеграция, вие се отнасяте доста добре с нашите бежанци, а това е нещо, което ценим ”, съобщи Кулеба и добави: „ Вземаме поради вашата вътрешнополитическа обстановка и по отношение на военната помощ, оставяме това решение на Народното събрание на България ”, посочи дипломатът.

„ Но дано подчертая още един път: тези, които не желаят, които се двоумят, които приказват против доставките на оръжия и военно съоръжение за Украйна, те на процедура поддържат съветската експанзия, избиването на наши жители ”, сподели украинският министър на външните работи.

Още през вчерашния ден, в първия ден на визитата на Кулеба у нас председателката на парламентарната комисия по външна политика Венцислава Любенова побърза да съобщи, че „ тематиката за оказване на военна помощ на Украйна е отпаднала от дневния ред на Народното събрание “. Днес се оказа, че тематиката не е отпаднала, а просто не е придвижена процедурно до „ дневния ред “.

В Народното събрание отлежават два законопроекта по въпроса – на ГЕРБ-СДС и на Демократична България. Любенова изясни, че законопроектитет са били изтеглени за изясняване на механически детайлности и увери, че след повторното им внасяне, те ще бъдат прегледани.

От най-голямата опозиционна партия през днешния ден още веднъж настояха по време на съвещанието незабавно да се създаде проекторешение за даване на военна помощ на Украйна, а по-късно, на брифинг в коридорите на Народното събрание Даниел Митов и някогашният външен министър Екатерина Захариева обявиха, че няма  нито правни, нито законови спънки двата плана за решение - на ГЕРБ-СДС и на " Демократична България ", да бъдат разисквани. Преди три седмици и половина на общо съвещание на комисиите по външна политика и по защита точката още веднъж не бе включена в дневния ред, напомни тя.  Днес, добави депутатът, една от партиите от ръководещата коалиция - " Демократична България ", прикани ръководителят на външната комисия да включи точката в днешното съвещание. Крайно време е това двуличие да спре, тъй като, в случай че в този момент българското държавно управление не вземе ясна позиция и не поддържа войната, която украинският народ води за свободата си - освен на личната си страна, само че и на цяла Европа, ще бъде късно, съобщи Захариева.

От ГЕРБ-СДС упорстват и да не бъде спирана филантропичната помощ за хотелиерите у нас, които приютяват бежанци от войната в Украйна.

Не можем да излезем във великденска почивка със спокойни сърца преди да разгледаме решението, с което Народното събрание упълномощава държавното управление да даде оръжие на Украйна, съобщи в декларация от парламентарната естрада депутатът от Демократична България Атанас Славов. Всяка една страна е огромна, колкото е огромно нейното достолепие, имаме вяра, че България ще прояви взаимност и ще остане вярна на своя исторически и цивилизационен избор, акцентира той. По думите на Славов, мотивът за декларацията е извършената в Народно събрание среща на Кулеба с парламентарната комисия по външна политика, на която той е изискал оказване на всякаква помощ на Украйна, в това число военна.

Българска социалистическа партия остава на позицията си против „ експорт на оръжие в Украйна “, съобщи вицепремиерът и водач на партията Корнелия Нинова.

Смятаме, че оказваме помощ на мира, предоставяне на още оръжие значи удължение на войната, ние сме за прекъсване на военните дейности и започване на договаряния, добави ръководителят на Българска социалистическа партия.

„ Не съм взела участие в срещите с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, не знам какво се е коментирало и не сме осведомени след това за извършените диалози “, съобщи още Нинова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР