Украйна: Володимир Зеленски стартира военна антикорупционна чистка

...
Украински наборни служители, обвинени във вземане на подкупи и контрабанда
Коментари Харесай

Украински наборни служители, обвинени във вземане на подкупи и контрабанда на хора от страната, бяха уволнени в антикорупционна чистка.

Президентът Володимир Зеленски потвърди, че повече от 30 души са изправени пред наказателни обвинения, след като проверка на местни армейски служби разкри корупция.

Той каза, че подкупването по време на война е "държавна измяна".

Това идва на фона на усилията за укрепване на въоръжените сили, тъй като контранастъпателната операция на Украйна продължава.

В изявление от кабинета на президента се казва, че обвиненията в корупция "представляват заплаха за националната сигурност на Украйна и подкопават доверието в държавните институции".

Длъжностните лица за заместване ще бъдат избрани от кандидати, които имат опит на бойното поле и са били проверени от разузнавателната служба, продължава.

Длъжностни лица, вземащи подкупи в брой и криптовалута или помагащи на хора, отговарящи на условията да бъдат призовани да се бият напускат Украйна са сред обвиненията, каза г-н Зеленски във видео, публикувано в социалните медии.

Общите правила за мобилизация на Украйна означават, че всички мъже над 18-годишна възраст, способни да се бият, имат право да бъдат наборници, а на повечето възрастни мъже под 60-годишна възраст е забранено да напускане на страната.

"Уволняваме всички регионални военни комисари", каза той.

"Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупът по време на война е държавна измяна."

Той каза, че наборната система "не работи добре", добавяйки: "Начинът, по който се отнасят към воините, начинът, по който се отнасят към задълженията си, е просто неморален."

Г-н Зеленски каза, че 112 наказателни производства срещу 33 заподозрени са започнали срещу регионални служители и че са открити злоупотреби в цялата страна.

Нито Украйна, нито Русия разкриват колко от техните войници са били убити след инвазията през февруари 2022 г., но и двете са търсили да наемат широко, тъй като изтощителните боеве продължават.

•Украйна нарежда евакуация на части от североизточните затворници освободен, за да се бие с Вагнер, обвинен в нови престъпления. Украйна в карти: Проследяване на войната с Русия

Антикорупционната кампания е последната, стартирана от правителството на Зеленски.

През януари 11 служители, обвинени в корупция, напуснаха постовете си, а ръководителят на Върховния съд на страната беше задържан през май по обвинения в подкуп.

Корупцията в обществените услуги е дългогодишен проблем в Украйна и справянето с нея е един от тестовете, които страната трябва да премине, за да се присъедини към западни институции като Европейския съюз.

Според индекса за възприятие на корупцията на Transparency International, Украйна е на 116-то място от 180 държави, но усилията през последните години показват, че позицията й се подобрява значително.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР