Украйна въведе нови извънредни прекъсвания на електрозахранването днес в опит

...
Украйна въведе нови извънредни прекъсвания на електрозахранването днес в опит
Коментари Харесай

Украйна е изправена пред значителен недостиг на ток след руските атаки

Украйна вкара нови изключителни спирания на електрозахранването през днешния ден в опит да възвърне енергийната инфраструктура, развалена при съветските въздушни удари, които съгласно националния енергиен оператор са предизвикали забележителен дефицит на доставките, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8495
Русия взе на прицел енергийни уреди в цяла Украйна при последната огромна вълна от офанзиви през вчерашния ден в интервал от годината, когато потреблението на електрическа енергия нормално се покачва поради настъпването на зимата.

„ Към 11 часа на 8 декември, заради нанесени вреди от ракетни удари по електроцентрали и електропреносната мрежа за високо напрежение, системата изпитва забележителен дефицит от електрическа енергия “, заяви операторът на системата за електроснабдяване „ Укренерго “. 

Според украинския оператор обстановката се усложнява от атмосферните условия, като западните региони са изправени пред слана, дъжд, сняг и мощни ветрове. Това предизвиква обледяване на кабели, само че ситуацията е най-трудно в източните региони, където боевете са най-ожесточени.

„ Във всички райони има дефицит на електрическа енергия - до една трета от нужното “, сподели Олександър Старух, губернатор на Запорожка област в югоизточна Украйна.

Вчерашните офанзиви започнаха, когато трябваше да приключат спешните спирания на електрозахранването, откакто бяха възобновени предходните вреди. ДТЕК, най-големият частен украински производител на електрическа енергия, сподели, че в този момент има спирания на тока в столицата Киев и Киевска област, в южната Одеска области в Днепропетровска област в централна Украйна.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари, ускори офанзивите против енергийни уреди през последните седмици, потвърждавайки, че нанасянето на удари по жизненоважна инфраструктура е целесъобразно от военна позиция. Според Украйна офанзивите, имащи за цел да причинят премеждия на цивилното население, са военно закононарушение.

Кметът на Киев Виталий Кличко предизвести за сюжет на „ апокалипсис “ в столицата през зимата, в случай че съветските въздушни удари по инфраструктурата продължат. Кличко сподели за Ройтерс, че не е належащо хората да се изтеглят в този момент, само че би трябвало да са подготвени да го създадат.

Прекъсванията на електрозахранването зачестиха и държавното управление прикани популацията да пести електрическа енергия,  катонамали потреблението на битови уреди като фурни, перални, електрически чайници и ютии.

В случай на цялостно прекъсване на електрозахранването, мобилните връзки, малкия екран и радиото ще работят минимум още три дни, сподели Юрий Щигол, началник на държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна.

Повече от половината от регионите в Донецк бяха обстрелвани през днешния ден от украинските въоръжени сили, заяви представителството на по този начин наречената Донецка национална република в Съвместния център за надзор и съгласуваност на военните закононарушения на Украйна, съобщи ТАСС.

В известието на представителството, направено по неговия ефирен канал, се споделя, че вследствие на обстрела на украинските въоръжени сили отчасти са останали без електрозахранване пет региона на град Донецк: Петровски, Киевски, Кировски, Куйбишевски и Ворошиловски.

В Донецк има общо девет региона, прецизира ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР