Украйна върна от руски плен 215 души, включително 124 офицери.

...
Украйна върна от руски плен 215 души, включително 124 офицери.
Коментари Харесай

215 защитници на Азовстал и Мариупол са освободени от руски плен

Украйна върна от съветски плен 215 души, в това число 124 офицери. Това рапортува на президента Володимир Зеленски началникът на неговия кабинет Андрий Ермак. Двамата разговаряха онлайн с освободените бранители на Мариупол и Азовстал.

„ Поздравления, наши мъже, наши герои, с вашето завръщане. Радвам се да се забележим с всички, защото по-рано говорихме единствено по телефона. Ние сме извънредно горди от това, което направихте за нашата страна. Гордеем се с всеки един от вас “  - с тези думи президентът се обърна към тях по време на видеоразговора.

" Слава на Украйна! Господин президент, при нас всичко е наред, здравословното положение е задоволително. Благодарен съм на вас и на целия екип ", поздрави президента Денис Прокопенко, пълководец на полка „ Азов ”.

Сред освободените от плен са 108 бойци от полка „ Азов ” и други формирования на Националната армия на Украйна, както и военнослужещи от сухопътните и военноморските сили, териториалната защита на въоръжените сили на Украйна, Държавната гранична работа, Националната Освободени са служители на реда, чиновници на Службата за сигурност, ДСТС и Държавна сигурност, оповестиха от Президентската пресслужба.

 „ Това е най-мощният резултат за освобождение на пандизчии за целия интервал на войната “, съобщи Ермак. В подмяна украинците са предали на съветските управляващи 55 пленниции, измежду които някогашният украински народен представител Виктор Медведчук.

„ Днес разменихме непосредствено 200 жители на Украйна за Медведчук. Бих желал да отбележа, че той не е просто непосредствен другар на Путин, а добре документиран държавен изменник. Вината му е изцяло потвърдена със съответните материали “, акцентира Васил Малюк, и.д. шеф на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк. Той загатна, че по време на следствието на Медведчук са обезвредени редица подривни мрежи, арестувани са държавни предатели и е получен огромен размер информация, която се употребява в контраразузнавателната активност.

Почти всички освободени към този момент са в родината, с изключение на петимата командири на Азов, които според съглашението с президента Реджеп Тайип Ердоган, са в Турция под персоналните му гаранции за отбрана. Началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирило Буданов и министърът на вътрешните работи Денис Монастирски са се срещнали с петимата бойци. Те увериха президента, че те към този момент са в сигурност и идната стъпка е завръщането им в родината.

Украйна реализира освобождението на десетима чужденци - бранители на Украйна, жители на пет партньорски страни. Освободените задгранични бранители бяха изпратени в Саудитска Арабия на 21 септември. С тях е и шефът на Фонда за държавно имущество Рустем Умеров.

" Това е голям триумф и аз съм признателен на всички, които участваха в тази интервенция - всички, които свършиха този колосален труд. Искрено приветствам нашите герои със завръщането им вкъщи. Ние ще им окажем цялата нужна помощ - здравна, обществена и всякаква Продължаваме да работим за освобождението на всички наши жители, които са в плен на окупаторите “, съобщи Андрий Ермак.

Володимир Зеленски означи, че интервенцията по освобождението е била дълга и тежка. Той изрази признателност към президента на Турция, както и на всички, които са взели участие в подготовката на размяната. „ Благодаря ви, момчета. Вярвам, че това в действителност е огромна победа за нашата страна, за цялото ни общество. И най-важното – за фамилиите на нашите бранители, които ще могат да видят своите близки “, обърна се към тях Зеленски, като загатна, че множеството от пленените бойци са били наказани на гибел и освобождението е избавило живота им.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР