Украйна твърди, че е разтоварила войски на бреговете на окупирания от Русия Крим

...
Украинските сили са извършили най-сложните и амбициозни операции досега срещу
Коментари Харесай

Украинските сили са извършили най-сложните и амбициозни операции досега срещу руски военни съоръжения в окупирания регион Крим, заявиха официални лица в Киев.

Специалните сили са десантирали на западния бряг на Крим, близо до селищата Оленовка и Маяк, в съвместна операция с ВМС на страната, според украинското военно разузнаване.

„При изпълнение на задачата украинските защитници влязоха в сблъсък с подразделенията на окупатора. В резултат на това противникът е понесъл загуби сред личния си състав и е унищожил техниката на противника“, казаха от разузнаването.

Докато бяха там, украинският отряд издигна и националния флаг, се добавя.

Назначените от Русия власти в Крим, украинския полуостров, който е незаконно окупиран от силите на Москва от 2014 г., не са отговорили на твърденията.

Операцията би представлявала един от най-смелите ходове на Киев, откакто започна своята хитра контраофанзива срещу руските войски, която досега е постигнала само ограничен напредък.

Киев наскоро засили ударите с дронове срещу Крим в опит да попречи на руската логистика и усилията за снабдяване, промяна на фокуса, която беше посрещната със скептицизъм в части на Запада.

Районът съдържа обширна противовъздушна отбрана и ракетни обекти, включително модерни системи. Украинците казаха в сряда, че са унищожили батарея за противоракетна отбрана С-400 в района.

Изглед показва Кримския мост, свързващ континенталната част на Русия с полуострова през Керченския проток, Крим, 17 юли 2023 г. REUTERS/Stringer TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Изглед показва Кримския мост, свързващ континенталната част на Русия с полуострова през Керченския пролив, Крим, 17 юли 2023 г. REUTERS/Stringer TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Stringer/Ройтерс

Твърди се, че Маяк е дом на руски радиотехнически полк и сложни радарни системи.

В неофициални руски акаунти в социалните медии се говори за стрелба близо до къмпинг на нос Тарханкут – най-западната точка в Крим – преди зазоряване в четвъртък. Един канал каза, че първата стрелба е избухнала малко преди 4 часа сутринта.

„Когато хората се събудиха и излязоха от къщите и палатките на плажа, видяха две гумени лодки недалеч от брега. В тях е имало 10 неустановени мъже. Един от тях е стрелял по къмпинга”, съобщава телеграм каналът SHOT.

Известен руски военен блог Wargonzo съобщи, че „Според някои източници украинска диверсионно-разузнавателна група е кацнала в района на нос Тарханкут, обстреляла е къмпинга на брега на морето и е избягала в посока Одеса“.

Канал в Telegram, свързан с военна част на самопровъзгласилата се Донецка народна република, също съобщи за сблъсъците.

105-и полк на опълчението на ДНР съобщи, че близо до нос Тарханкут са били унищожени четири лекодвигателни катера с украински диверсанти. „Руските сили за сигурност ликвидираха диверсията и разузнаването в морето около четири часа сутринта. По предварителни данни са ликвидирани около 15-20 души”, се казва в съобщението.

Украинското военно разузнаване пусна няколко видеоклипа, които претендират да показват украински надуваеми лодки близо до брега на Крим в тъмнината.

Появи се и видео как украински надуваеми лодки стрелят със зенитна ракета по руски самолет. Руското министерство на отбраната публикува видео от пилотската кабина, на което се вижда как изтребител използва оръдие срещу лодките.

Междувременно Украйна заяви някои печалби на южния фронт в Запорожка област и все още е в офанзива около Бахмут, докато контранастъплението на Киев постепенно напредва в източната част на страната.

Генералният щаб на въоръжените сили съобщи в четвъртък, че частите са успели „в посока Новоданиловка и Новопрокопивка, консолидирайки своите позиции, нанасяйки артилерийски огън по идентифицираните вражески цели и провеждайки контрабатарейни операции“.

„Противникът понася значителни загуби в личен състав, въоръжение и техника, раздвижва части и войски и активно използва резерви“, казаха от Генералния щаб.

Украинските защитници също възпираха руските опити да напреднат на север около Купянск в района на Харков, както и усилията за пробив западно от Сватово в съседен Луганск. В този район украинците казват, че руснаците са излели повече сили на бойното поле.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР