Украйна си връща селото, но предупреждава за проблеми в североизточната част - Киев

...
От Макс Хъндър и Виталий ХнидийКИИВ/КУПЯНСК, Украйна (Ройтерс) - Украйна
Коментари Харесай

От Макс Хъндър и Виталий Хнидий

КИИВ/КУПЯНСК, Украйна (Ройтерс) - Украйна обяви, че си връща село Урожайне от руснаците войски в югоизточната част в сряда, но предупреди, че ситуацията на североизточния фронт се влошава на фона на руските контраатаки.

Урожайне, в края на Донецка област, е първото село, което Киев твърди, че си е превзел от юли 27, знак за предизвикателството, пред което е изправена Украйна, напредвайки през тежко минирани руски отбранителни линии без мощна въздушна подкрепа.

„Урожайне е освободен“, каза министърът на отбраната Хана Малиар в приложението за съобщения Telegram. „Нашите защитници са окопани в покрайнините.“

Селото е едно от няколкото малки селски селища близо до река Мокри Яли, които Украйна обяви за освободени от началото на юни, когато започна дълго рекламирана контранастъпление срещу руснаците войски, които окупират части от юг и изток.

Отвоюването му би доближило Киев до заплаха за село Старомлиновка, на няколко километра на юг, което според военни анализатори е руска крепост в района.

Руското министерство на отбраната не потвърди загубата на Урожайне в изявление в Telegram, но каза, че неговата артилерия и бойни самолети са атакували украинските сили в района на Урожайне.

Отвоюването на селото би означавало, че Украйна напредва с настъпление на юг към Азовско море, което цели да намали наполовина руските окупационни сили. Урожайне се намира на малко повече от 90 км (55 мили) от Азовско море.

НАТИСКЪТ НА СЕВЕРОИЗТОК СЕ НАРАСТВА ситуацията на Купянск фронт в североизточния район на Харков ставаше все по-трудна.

Купянск, град с население от около 27 000 души преди войната, беше превзет от Русия в първите дни на февруари 2022 г. нахлуване, преди украинските войски да го превземат в светкавична офанзива миналия септември, която смути Москва.

„Поради усложняването на ситуацията в Купянското направление работих през по-голямата част от деня с части, които ръководят отбраната на подстъпи към града", каза Сирски, цитиран от Военномедийния център на Украйна.

"Врагът се опитва да пробие отбраната на нашите войски всеки ден, в различни посоки, с щурмови отряди, състоящи се главно от затворници, с цел блокиране и след това превземане на Купянск“, каза той.

Загубата на Купянск втори път би била голям удар върху инерцията на бойното поле на Киев в момент, когато лятната му контраофанзива досега се провали за осигуряване на значителни териториални придобивки, с изключение на села като Урожайне.

Регионалните власти обявиха задължителна евакуация на цивилни от близо до фронта на Купянск по-рано този месец поради ежедневния руски обстрел.

" Нашата къща е единствената, която стои, няма други непокътнати къщи около нашата", каза Олег Яницки, жител на село Куриловка, който беше евакуиран от украинския Червен кръст тази седмица.

Киев казва контранастъплението й напредва по-бавно, отколкото искаше, поради огромните руски минни полета и подготвените руски отбранителни линии.

Русия контролира почти една пета от Украйна, включително полуостров Крим, по-голямата част от Луганска област и големи участъци от регионите на Донецк, Запорожие и Херсон.

Ройтерс не можа независимо да провери докладите от бойното поле.

(Репортаж от Макс Хундер и Павел Политюк в Киев и Виталий Хнидий в Кившаривка; допълнителен репортаж от Лидия Кели във Варшава; Написано от Том Балмфорт; Редактиране от Ангъс Максуон и Бернадет Баум)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР