Украйна си е поставила за цел да увеличи производството на

...
Украйна си е поставила за цел да увеличи производството на
Коментари Харесай

Украйна си е поставила за цел да измести Русия от световния пазар на уран

Украйна си е сложила за цел да усили производството на уран и да измести Русия от този пазар, съобщи министърът на енергетиката Герман Галушченко, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Русия към момента управлява забележителна част от международния пазар на уран. Това забавя въпроса за налагане на наказания, тъй като доста компании имат контракти с руснаците за доставка на уран. Но ние работим интензивно, с цел да ги изместим от този пазар, както и за увеличение на производството на уран в Украйна ", цитира министерството на енергетиката изказването на Галушченко във Facebook. Според министъра " производството на уран е детайл от националната сигурност " на Украйна.

Галушченко напомни, че Украйна към този момент е сключила редица съглашения с интернационалните компании, по-специално с канадската Cameco. В рамките на това съдействие наскоро първата партида украински уран, придобит в Източния минно-обогатителен комбинат (ВостГОК), беше натоварена и изпратена в Канада, където украинският уран ще бъде употребен за произвеждане на нуклеарно гориво за потребностите на украинските атомни електроцентрали. Освен това, по думите на министъра, Украйна е получила кредитна гаранция от държавното управление на Обединеното кралство в размер на 192 млн. английски лири като част от съдействието с Urenco.

По-рано Галушченко заяви за съглашения с Cameco, съгласно които тази компания ще задоволява 100% от потребностите на " Енергоатом " от естествен уранов хексафлуорид (UF6) за интервала 2024-2035 година, като дава услуги по конвертиране на уран за реакторите в Ровненската, Хмелницката и Южноукраинската атомна електроцентрала. На собствен ред " Енергоатом " ще продава на Канада уран, придобит в Украйна, " в цялостния размер на производството на детайла ".

Две трети от международното произвеждане на уран, който е суровина за нуклеарната промишленост, се добива от Казахстан (45% през 2021 г.), Намибия (12%) и Канада (10%). Делът на Руската федерация в международното произвеждане на уран през 2020 година е 5,5%, а този на Украйна - 0,9%, напомня ТАСС.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР