Украйна ще успее да възвърне териториите си в дългоочакваната контраофанзива,

...
Украйна ще успее да възвърне териториите си в дългоочакваната контраофанзива,
Коментари Харесай

Столтенберг: Украйна ще възвърне териториите си в дългоочакваната контраофанзива

Украйна ще успее да възвърне териториите си в дълго чаканата контраатака, уверен е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Агенция Франс Прес.

Съюзниците на Киев дадоха обещание непоколебима поддръжка на основната среща на формата " Рамщайн ". Представители на към 50 страни се срещнаха в Германия, с цел да прегледат " всички разнообразни благоприятни условия, системи и доставки, от които украинците се нуждаят, с цел да могат да отвоюват повече територии ".

" Убеден съм, че в този момент те ще бъдат в положение да освободят още от земите си " , съобщи Столтенберг пред публицисти, когато бе запитан дали Киев разполага с всичко належащо, с цел да реализира сполучливо контранастъпление.

Столтенберг се включи в диалозите във военновъздушната база " Рамщайн ", откакто в четвъртък пътува до Киев, където се срещна с президента Володимир Зеленски, който прикани западните съдружници да изпратят повече изтребители от западен вид и ракети с отдалечен обхват, с цел да оказват помощ за отблъскването на съветските войски.

Столтенберг призна, че е належащо да се обсъдят " нови платформи " за поддръжка, защото борбата продължава към този момент втора година . Той също по този начин акцентира нуждата да се подсигурява, че към този момент доставените оръжия не престават да работят дейно, имайки поради доставката на аварийни елементи и боеприпаси.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, който е хазаин на диалозите в Рамщайн, също съобщи, че на масата са сложени три основни въпроса - " противовъздушна защита, муниции и помощни средства " - отпратка към логистичната поддръжка.

" Нашата поддръжка за силите на свободата в Украйна е мощна и същинска ", сподели той и добави, че " ще поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо " .

Европейският съюз към този момент е обезпечил образование на 16 000 украински военнослужещи и е изпратил разнообразни типове муниции, в това число ракети, на стойност 600 милиона евро, написа от своя страна в обществените мрежи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

" В Контактната група за помощта за Украйна показах настояща информация за военната поддръжка на Европейски Съюз. Над 16 000 украински бойци към този момент са подготвени. Доставени са муниции и ракети на стойност над 600 млн. евро ", съобщи Борел, който взе участие в срещата на Контактната група по въпросите на защитата на Украйна в авиационната база " Рамщайн ".

Освен това Борел заяви, че работата на страните членки на Европейски Съюз " по взаимните оръжейни поръчки продължава ", като изрази вяра, че тя ще подсигурява " успеха на Украйна ".

По-рано стана ясно, че сред някои страни от Европейски Съюз и Франция съществуват различия по отношение на това по какъв начин да бъдат заделени двата милиарда евро, отпуснати от Европейския механизъм за мир (ЕМП) през март, за закупуване на повече муниции за Украйна. Франция упорства договорите за закупуване да бъдат разпределени главно сред военните производители в границите на Европейски Съюз, до момента в който съперниците на тази концепция желаят поръчките да бъдат отворени за всички страни по света, в това число и за Съединени американски щати.

Противовъздушна защита

В четвъртък Зеленски изиска помощта на НАТО за " превъзмогване на нежеланието " на някои страни членки да дават ракети с огромен обхват, съвременни изтребители и бронирани машини.

Членовете на НАТО изпратиха на Украйна изтребители от руската ера, само че се въздържаха от изпращането на по-модерни модели, като да вземем за пример търсените от Киев F-16, проектирани в Съединени американски щати. Въпреки това съдружниците предоставиха на Украйна противовъздушни ракети.

По-рано през седмицата Киев съобщи, че е получил първата пратка от системите Patriot, считани за едни от най-модерните американски системи за противовъздушна защита.

Западните сътрудници поддържаха Украйна с доставки на съвременни бойни танкове, артилерия и куп други оръжия, с цел да оказват помощ за отблъскването на нашествието на Москва.

" Няма да се откажем ", съобщи немският министър на защитата Борис Писториус след диалозите. Обучението на още 100 украински бойци за работа с създадените в Германия танкове " Леопард 1 " ще стартира в събота, сподели той. Берлин, дружно със съдружниците си от Дания и Нидерландия, ще стартира и доставката на " до 80 " танка " Леопард 1 " от средата на тази година, добави немският министър.

Офертата на НАТО

По време на визитата на Столтенберг в Киев ръководителят на НАТО беше притиснат по тематиката за присъединението на Украйна към алианса. Той обаче акцентира, че това не е непосреден приоритет.

" Всички съдружници от НАТО се съгласиха, че Украйна ще стане член на НАТО, само че главният фокус в този момент, несъмнено, е върху това по какъв начин да се подсигурява, че Украйна ще надделее. Без суверенна, самостоятелна Украйна няма смисъл да обсъждаме участието " , сподели той през днешния ден по време на срещата в Рамщайн.

Ръководителят на НАТО заяви, че Алиансът изследва " многогодишна стратегия за подкрепяне на Украйна да премине от стандартите и доктрините за съоръжение от руската ера към стандартите и доктрините на НАТО ".

Повече от година след нашествието си Русия удари Киев с безпилотни самолети през нощта в първата сходна офанзива от съвсем месец насам, макар че градските управляващи не оповестиха за жертви. Москва претърпя крах, като един от нейните изтребители по неточност пусна муниции над Белгород покрай украинската граница. Местните управляващи оповестиха за гърмеж, който ранил двама души и оставил голям кратер в съветския град. Регионът на Белгород е бил неведнъж обстрелван, откогато съветските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 година

Реакцията на Москва

Москва реагира с яд на последната съюзническа среща в Рамщайн, като съветското външно министерство съобщи, че дейностите на Запада в поддръжка на Украйна " удостоверяват директното им присъединяване в спора и планирането на военните интервенции " .

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също по този начин упрекна НАТО, че се пробва да " погълне и въвлече Украйна в Алианса " , като означи, че Русия е имала право да " стартира тази интервенция ", с цел да подсигурява сигурността си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР