Украйна ще се нуждае от външно финансиране от около 3

...
Украйна ще се нуждае от външно финансиране от около 3
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Нуждите на Украйна може да стигнат до $5 млрд. месечно

Украйна ще се нуждае от външно финансиране от към 3 милиарда $ на месец до 2023 година, като тази сума може да нарасне до 5 милиарда $, в случай, че съветските военни дейности против страната станат “още по-драматични ”. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на интернационалната експертна конференция за възобновяване, реорганизация и рационализация на Украйна, провела се през днешния ден в Берлин, заяви Ройтерс.

МВФ работи взаимно с украинските управляващи, с цел да помогне за определянето и използването на макроикономическите политики на страната, за правене на надеждни финансови прогнози, както и с цел да покрие Киев условията за участие в Европейския съюз, сподели още Георгиева.

В изявлението си на конференцията тя изрично поддържа апелите на Украйна за механизъм за съгласуване на финансовите й потребности и поддръжка, обръщение, отправено и от президентът на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Одил Рено-Басо, също взел присъединяване на събитието в Берлин.

“Ние бяхме част от решението по време на сериозната фаза. Ще бъдем част от решението и по време на тази фаза на възобновяване ”, заявява готовността си шефът на МВФ.

Георгиева похвали украинските водачи, че не престават да ръководят стопанската система в “изключително сложни времена ”. Международната общественост е дала обещания за 35 милиарда $ за поддръжка на страната през 2022 година, само че е от решаващо значение да се подсигурява, че парите, които към момента не са изплатени, няма да бъдат изхарчени небрежно.

“Страната прави в действителност добра работа, с цел да накара всеки цент – всяка гривня, бих споделила – да се регистрира ”, сподели Георгиева, макар че украинските бюджетни доходи остават мощно лимитирани.

Въпреки че при най-благоприятния сюжет Украйна ще има потребност от 3 милиарда $ на месец през 2023 година, тези разноски елементарно биха могли да набъбнат до 4 милиарда $. “И в най-лошия случай, в случай че бомбардировките са още по-драматични… (необходимата сума) може да доближи 5 милиарда $ на месец ”, сигнализира Георгиева.

На собствен ред президентът на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Одил Рено-Басо прикани: “Трябва да действаме в този момент. Колкото повече стопанската система остане устойчива през днешния ден, толкоз по-бързо ще бъде възобновяване й на следващия ден. Колкото по-късно стартираме, толкоз по-висока ще бъде сметката някой ден ”.

Миналата седмица чиновници на МВФ се срещнаха с украинските представители във Виена, с цел да обсъдят финансовите потребности на страната и да изготвят пълноценна кредитна стратегия за подкрепяне.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР