Украйна ще получи военна помощ от САЩ в размер на

...
Украйна ще получи военна помощ от САЩ в размер на
Коментари Харесай

Украйна ще получи военна помощ от САЩ в размер на 1 милиард долара

Украйна ще получи военна помощ от Съединени американски щати в размер на 1 милиард $. Това ще е най-големият пакет от началото на войната, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на министерството на защитата на Съединени американски щати.

Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в миг, когато Русия трансферира войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, с цел да спре украинска контраатака.

Новата американска оръжейна помощ за Украйна включва спомагателни ракети за към този момент предоставените ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) и системи за противовъздушна защита NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), 75 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, предопределени за западни артилерийски системи, с каквито Киев към този момент разполага, системи за минометен огън, противотанкови ракети " Джавлин ", както и други боеприпаси и военна техника, заяви Франс прес.

Според представители на администрацията на президента Джо Байдън и на въоръжените сили на Съединени американски щати HIMARS играят основна роля в опитите на украинската войска да попречи на съветските войски да завладяват още територии, отбелязва АП.

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от Съединени американски щати на Украйна от началото на съветската инвазия на 24 февруари, ще доближи към 9 милиарда $. От август предходната година Пентагонът е дал общо 18 пъти военна техника от своите ресурси на украинските въоръжени сили, показва АП.

" На всеки стадий от този спор ние сме фокусирани върху това украинците да получат това, от което се нуждаят, според от изменящите си условия на бойното поле ", сподели заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати по политическите въпроси Колин Кал.

Очаква се новата помощ да дойде при украинските въоръжени сили по-бързо от предходни пакети, защото идва непосредствено от запасите на Пентагона.

През последните четири месеца от избухналата преди близо половин година война Русия се е съсредоточила върху завладяването на Донбас. Руските въоръжени сили последователно напредват в промишления район в Източна Украйна, а на други места се пробват да спрат украинската войска с ракетни удари, отбелязва АП.

Поредният пакет американска оръжейна помощ за Украйна не включва нови HIMARS.

Колин Кал напомни, че това са системи с точно ориентиране, предопределени за поразяване на съответни цели. Украинските въоръжени сили нямат потребност от стотици HIMARS, с цел да реализиран съответния резултат, към който се стремят, изясни той.

Съединените щати към този момент предоставиха на Украйна 16 HIMARS, напомня АП.

Колин Кал съобщи още, че Съединени американски щати и съдружниците им към момента преценят дали да доставят военни самолети на Украйна. " Не е изключено западни самолети " да бъдат част от по-нататъшни пакети оръжейна помощ, означи той.

В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски съвсем всеки ден призоваваше Запада да даде военни самолети на страната му, с цел да може тя да пази своето въздушно пространство. Съединените щати и други страни от НАТО обаче не извършиха молбата на Зеленски заради опасения, че е допустимо да се окажат по-директно въвлечени във войната в Украйна, отбелязва АП.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън приветства новата оръжейна помощ, предопределена да промени хода на спора, заяви Франс прес.

В официално съобщение той даде обещание Съединените щати да продължат да се координират с Украйна, с цел да засилят позицията й " на масата за договаряния ".

По оценки на Колин Кал от началото на спора са били убити или ранени сред 70 000 и 80 000 хиляди съветски бойци, заяви Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР