Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата

...
Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата
Коментари Харесай

Украйна чака първата танкова вълна, а бивш шеф на НАТО не вижда край на войната

Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата вълна от доставки на западни танкове от коалиция от 12 страни. Това съобщи през днешния ден украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано този месец група западни страни дадоха обещание на Украйна да й доставят бойни танкове, с цел да отблъсква тя пълномащабната съветска инвазия.

Днес Кулеба разясни, че " танковата коалиция " има 12 членове и че при първата вълна от доставки за Украйна от тази коалиция украинските въоръжени сили ще получат сред 120 и 140 западни танка.

Кулеба съобщи, че танковете ще включват немските " Леопард 2 ", английските " Чалънджър 2 " и американските " Ем 1 Ейбрамс " и добави, че Украйна в действителност разчита да получи и френски танкове " Льоклер ", в случай че бъде реализирана сделка в тази тенденция.

Външният министър не заяви никакви времеви графици за тези доставки. Ще е нужно и време за образование на украинските военнослужещи, с цел да могат те да работят с танковете.

Кулеба съобщи, че Киев работи и зад кулисите, с цел да притегли още страни към обединението, която ще доставя танкове на Украйна в един сериозен, съгласно публични представители, миг във войната в Украйна.

Киев възнамерява да предприеме огромна контраатака, с цел да си върне територии, завладяни от Русия в южната и източната част на страната. Съединени американски щати са споделили на Киев да се въздържи от задействането на този проект, до момента в който западната военна помощ дойде в Украйна. Тя обаче е обезпокоена, че Русия би могла да предприеме атака в идните седмици или месеци.

Краят на войната в Украйна е надалеч, предвижда в това време някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който приказва пред комисиите на Европейския парламент по външни работи и по защита. Расмусен прикани за даване на повече и по-тежки оръжия за украинските войски.

Вместо да чакаме нахлуване напролет, по-добре да бъдем подготвени за директно идни масирани удари, настоя Расмусен. Най-добрият метод войната да завърши бързо е съдружниците на Украйна да се приготвят за дълъг спор. Това е най-хубавият път за постигането на мир. Ако (руският президент Владимир) Путин успее в Украйна, ще продължи напред, уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.

Подходът ни до момента бе прекомерно еволюционен, по този начин сме постоянно с крачка след Путин. Война не се печели с постепенни стъпки. Необходима е изненада за врага, би трябвало дълготрайна тактика. Необходимо е след войната Русия повече да не бъде в положение за сходни дейности, а Украйна да може да се възвърне и да влезе в Европейски Съюз. Подкрепям настояването на украинците да се причислят към НАТО, само че това ще отнеме време, добави Расмусен.

Той дефинира като исторически решенията за даване на западни танкове на Украйна. Путин вярваше, че ще разедини Европа и това ще ограничи поддръжката за Украйна; надяваше се, че опасността за приложимост на нуклеарно оръжие ще ограничи помощта за Киев, добави Расмусен.

Времето не е на наша страна, съобщи пред евродепутатите Андрий Ермак, шеф на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. Грешка е да се чака, належащо е задълбочаване на натиска със глобите против Русия, въведените до момента ограничения не са задоволителни, уточни той. Ермак прикани за разширение на европейските наказания против гласовете на съветската агитация. Грешат тези, които мислят, че неутралитетът ще реши техни национални въпроси. Русия не изпитва признателност, добави той.

Според него съветската страна търси победа непременно и е подготвена на война на безсилие. По неговите думи в Русия стартира нова вълна на готовност и би трябвало да се има поради, че в тази страна животът в никакъв случай не е бил полезност.

Франция праща на Киев още гаубици " Сезар "

Франция ще достави на Украйна още 12 самоходни гаубици " Сезар ", заяви френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню след среща в Париж с украинския министър на защитата Олексий Резников, предадоха международните организации.

Франция също по този начин ще изпрати 150 френски военнослужещи в Полша, където те ще обучат и приготвят до 600 украински военни за един месец.

Допълнителните установки " Сезар ", които са със междинен обхват, ще бъдат финансирани от фонда за поддръжка на Украйна в размер на 200 милиона евро, основан от Франция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР